Tycho Brahe var full av gull

Den verdensberømte danske renessanse-astronomen Tycho Brahe hadde opptil 100 ganger mer gull i kroppen enn oss andre. Det er mulig at han drakk vin med bladgull eller mystiske gulleliksirer, sier ekspert.

Tycho Brahe

Tycho Brahe (1546-1601) var ikke bare dansk adelsmann og ekstremt begavet astronom – han var også vill etter gull.

© Grønlunds

Han var en av renessansens virkelige gullgutter – og ikke bare innen astronomien.

Prøver fra hår og skjelett til den berømte vitenskapsmannen Tycho Brahe viser at han hadde 20–100 ganger mer gull i kroppen enn det som er normalt.

– Vi kan slå fast at han på en eller annen måte har fått i seg gull. Det er ganske overraskende, sier Kaare Lund Rasmussen, som er forsker ved Syddansk Universitet.

Fant gull i hår og knokler

Kaare Rasmussen er kjemiker og har analysert hår fra Tycho Brahes hode, skjegg og øyebryn, samt prøver av skjelettet.

Prøvene stammer fra 2010, da levningene av Brahe ble gravd opp og undersøkt med såkalt massespektrometri (ICP-MS), som viser sammensetning av grunnstoffer.

Tycho drakk gullvin eller -eliksir

Ingen naturlige kilder kan forklare opphopningen av gull i Brahes kropp, som må ha vært utsatt for metallet nærmest daglig.

– Vi vet at Tycho Brahe var rik, og han kan ha brukt bestikk eller tallerkener av gull. Eller så drakk han kanskje vin tilsatt bladgull, sier Kaare Rasmussen.

Forklaringen kan også være at den danske astronomen også drev med alkymi, altså kjemiske forsøk med gull.

– Det er mulig at han laget og inntok en drikk som inneholdt gull, sier Rasmussen.

Tycho Brahe opprettet sitt eget stjerneobservatorium på øya Ven mellom Danmark og Sverige og er bl.a. kjent for sine – for perioden – svært avanserte måleinstrumenter og ekstremt presise observasjoner.

© Getty Images