Virkelighetens da Vinci-kode kan bli knekket
Maleriene hans er kjent verden over, men ingen vet hvordan han så ut. Nå har en gruppe vitenskapsfolk gått inn for å løse gåten om Leonardo da Vincis ansikt.

Leonardo da Vinci malte dette bildet rundt år 1515 og 1516. Flere mener det er et selvportrett.
Han var litt av en hemmelighetskremmer, og for historikere er han en gåte. Men nå kan verden sannsynligvis bli klokere på den italienske kunstneren Leonardo da Vinci.
I 2019, 500 år etter Leonardos død, regner en gruppe forskere nemlig med å kunne avsløre ikke bare hans personlighetstrekk, men også en nøyaktig gjenskapelse av hans ansikt.
Prominente samarbeidspartnere
Det blir en krevende prosess å gjenskape Leonardo da Vinci, som særlig er kjent for sine malerier av Mona Lisa og Den siste nattverd. For å kunne samle inn nok DNA til prosjektet trenger forskerne kunstnerens hår, verker og notatbøker, som blant annet i dag eies av Bill Gates, dronning Elisabet og Vatikanet.
Dessuten har forskerne alliert seg med noen fra FBI som hjalp med å identifisere ofrene fra 11. september i New York
En utfordring Leonardo ville ha elsket
I fjor fikk forskere til å gjenskape kong Rikard 3.s ansikt ved hjelp av kongens DNA. Kong Rikard 3. levde på samme tid som Leonardo da Vinci, og forskerne håper nå på samme måte å kunne lage en 3D-modell av da Vincis ansikt.
“Vi står overfor et spennende gjennombrudd," sier Jesse Ausubel, som er direktør for programmet for menneskelige miljøer på Rockefeller University og fortsetter:
“Leonardo elsket selv kryptiske gåter. Derfor tror jeg at en del av spenningen og forventingen som omgir dette prosjektet, skyldes at det er utfordringer han selv ville ha funnet på," sier Jesse Ausubel.