Antikk statue til millioner solgt som hagenisse

Et britisk ektepar kjøpte for 20 år siden en skulptur til hagen. Etter som årene gikk, vokste mistanken deres om at kjøpet var et forsvunnet mesterverk. En ekspert ga dem sjokket.

Et britisk ektepar kjøpte for 20 år siden en skulptur til hagen. Etter som årene gikk, vokste mistanken deres om at kjøpet var et forsvunnet mesterverk. En ekspert ga dem sjokket.

CHRISTIE’S

Et anonymt britisk par gjorde sitt livs handel i 2002. De kjøpte en noe skitten, uidentifisert marmorskulptur under en auksjon i Sussex, der det også ble solgt krukker og nisser.

Paret fikk den for 46 000 kroner, men etter å ha renset skulpturen litt ble de klar over at den var av vesentlig høyere kvalitet enn forventet.

De tok derfor kontakt med auksjonshuset Christie’s, som nå konkluderer: Skulpturen er et for lengst forsvunnet mesterverk av Antonio Canova (1757–1822). Christie’s anslår at verket vil innbringe mellom 40 og 70 millioner kroner under en auksjon som skal finne sted 7. juli.

«Liggende Magdalene» som hun ser ut i Christie’s’ katalog. Bibelens Maria Magdalena var et av Canovas yndlingsmotiver. To andre skulpturer av henne er i dag utstilt på henholdsvis Strada Nuova-museene i Genova og Eremitasjen i St. Petersburg.

© Christie’s

Napoleon hyret Canova

Marmorskulpturen «Liggende Magdalena» ble opprinnelig bestilt av den engelske statsministeren lord Liverpool.

Kunstneren Antonio Canova var tidlig på 1800-tallet en av Europas mest ettertraktede nyklassisistiske skulptører, og selveste Napoleon Bonaparte bestilte ham til å forevige seg. Canovas verker kan i dag ses i prestisjetunge museer som Louvre i Paris.

Lord Liverpools familie solgte i 1852 den liggende skjønnheten, som skiftet hender flere ganger siden. Etter et eierskifte i 1920 gikk imidlertid informasjonen om skulpturens fornemme opphav tapt fordi den inngikk som løsøre i en større eiendomshandel.

Nå er «Liggende Magdalena» endelig funnet igjen, og samlere over hele verden gjør seg klare til å by.