Berømt enhet fra andre verdenskrig gjenopplives

15 soldater skal redde sjelden kunst fra krig og herjing i Midtøsten. Enheten er inspirert av monument-jegerne under andre verdenskrig.

Under 2. verdenskrig fant "monument-mennene" tusenvis av kunstverk som nazistene hadde stjålet i Europa.

© The National Archives

Den britiske hæren er i gang med å rekruttere spesialister til en bestemt enhet som skal beskytte kulturarv i krigs­soner. Britene har hentet inspirasjon hos de legendariske “The Monuments Men” – knapt 350 menn og kvinner fra 13 land som fra 1943 skulle redde kunstverk ut av nazistenes hender. Historien ble filmatisert i 2014, med George Clooney i hovedrollen.

Arkeologer skal sendes til krigssoner

Den nye, britiske enheten skal særlig operere i Midtøsten, der terrorgruppen IS (Den islamske staten) allerede har ødelagt utallige antikke kunst- og byggverk, særlig i Syria og Irak. Spesialistene teller allerede en arabisktalende arkeolog og en undervannsarkeolog, men det søkes også etter eksperter innenfor blant annet kunstkriminalitet og ingenør­vitenskap.

Vestlige militære skal også være med

I alt skal enheten bestå av 15 personer, hvorav mange hentes i hæren, marinen og flyvåpenet, for det forventes at de skal operere i krigssoner. Enheten skal samarbeide med vestlige militære, og blant annet avdekke hvor kunst og arkeologiske utgravninger er i fare på grunn av kamphandlingene.

“Tanken er å identifisere viktige steder slik at vi ikke bomber eller parkerer stridsvogner oppå dem”, uttaler oberstløytnant Tim Purbrick, den tidligere stridsvognkommandøren som skal stå i spissen for kunstjegersoldatene.