Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Under 2. verdenskrig fant "monument-mennene" tusenvis av kunstverk som nazistene hadde stjålet i Europa.

© The National Archives
Kultur - Kunst

Berømt enhet fra andre verdenskrig gjenopplives

15 soldater skal redde sjelden kunst fra krig og herjing i Midtøsten. Enheten er inspirert av monument-jegerne under andre verdenskrig.

Den britiske hæren er i gang med å rekruttere spesialister til en bestemt enhet som skal beskytte kulturarv i krigs­soner. Britene har hentet inspirasjon hos de legendariske “The Monuments Men” – knapt 350 menn og kvinner fra 13 land som fra 1943 skulle redde kunstverk ut av nazistenes hender. Historien ble filmatisert i 2014, med George Clooney i hovedrollen.

Arkeologer skal sendes til krigssoner

Den nye, britiske enheten skal særlig operere i Midtøsten, der terrorgruppen IS (Den islamske staten) allerede har ødelagt utallige antikke kunst- og byggverk, særlig i Syria og Irak. Spesialistene teller allerede en arabisktalende arkeolog og en undervannsarkeolog, men det søkes også etter eksperter innenfor blant annet kunstkriminalitet og ingenør­vitenskap.

Vestlige militære skal også være med

I alt skal enheten bestå av 15 personer, hvorav mange hentes i hæren, marinen og flyvåpenet, for det forventes at de skal operere i krigssoner. Enheten skal samarbeide med vestlige militære, og blant annet avdekke hvor kunst og arkeologiske utgravninger er i fare på grunn av kamphandlingene.

“Tanken er å identifisere viktige steder slik at vi ikke bomber eller parkerer stridsvogner oppå dem”, uttaler oberstløytnant Tim Purbrick, den tidligere stridsvognkommandøren som skal stå i spissen for kunstjegersoldatene.

Les også:

Kunst

Kunstens “Indiana Jones” ­sporer opp uvurderlige skatter

2 minutter
Kunst

Michelangelos kunst var for frekk til Det sixtinske kapell

6 minutter
Michelangelo
Kunst

Michelangelo ofret hendene for kunsten

3 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul