Biblioteca Vallicelliana Roma

Bok fra middelalderen inneholdt ukjent portrett av Michelangelo

I margen på et gammelt mesterverk har en ukjent kunstner foreviget forbildet sitt, lyder teorien om den sjeldne tegningen.

Det høres nesten ut som en scene fra en roman av Dan Brown. Men forfatter og litteraturprofessor James Hall mener at han har funnet en hittil ukjent tegning av Michelangelo (1475–1564) – den verdensberømte italienske kunstneren som blant annet utsmykket Det sixtinske kapell i Vatikanet.

Tegningen dukket opp i en utgave av Dantes bok Den guddommelige komedie fra 1400-tallet.

Hall så første gang tegningen under et foredrag om denne boken og ble straks grepet:

«Etter flere måneder tenkte jeg plutselig at mange av brikkene i puslespillet lot til å passe med Michelangelo», forklarer Hall.

Dette portrettet av Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni ble malt av hans nære samarbeidspartner Daniele da Volterra omkring 1545.

© Daniele da Volterra/Metmuseum.com

Bøker var overfylt med muntre tegninger

Hall la merke til at det ikke var snakk om den vanlige formen for såkalt marginaliakunst, som det er funnet mange eksempler på i middelalderens bøker.

«Du finner vanligvis ikke noe som ser naturlig og menneskelig ut, og som forteller en interessant historie som passer til emnet», forklarer han.

Billedhuggeren kan bare være Michelangelo, mener Hall. Han påpeker for eksempel at statuen som kunstneren ses arbeide på, minner om apostelen Paulus. Michelangelo skapte to Paulus-statuer, og teksten i boken har nettopp på denne siden en referanse til apostelen.

Hall mener at mannen bak tegningen kan være en samtidig kunstner – kanskje en beundrer av Michelangelos verk.