Pedro França/Agência Senado
Ødelagt bilde av Renan Calheiros

Brasilianske opprørere ødela historisk kunst for millioner

Den 8. januar stormet den brasilianske eks-presidentens tilhengere landets parlament, høyesterett og presidentpalass. Nå har vi et anslag over ødeleggelsen av landets flotteste kunstskatter.

Den 8. januar strømmet en gul-grønn bølge av mennesker mot parlamentet, høyesterett og presidentpalasset, Palácio do Planalto, i den brasilianske hovedstaden Brasília.

Tusenvis av høyreorienterte tilhengere av landets ekspresident Jair Bolsonaro var blitt forført av konspirasjonsteorier om at Bolsonaro hadde tapt på grunn av valgfusk. Nå uttrykte de sin misnøye med vold.

Opprørerne etterlot seg et spor av ødeleggelse i de tre bygningene, som alle inneholder uvurderlige kunstskatter av stor nasjonalhistorisk betydning.

Stormen på Brasils parlament

I alt er mer enn 1500 personer blitt arrestert i forbindelse med stormingen av Kongressen i Brasil.

© Marcelo Camargo/Agência Brasil

Nå har den brasilianske regjeringen offentliggjort en liste over de omfattende skadene på kunstverkene.

«Verdien av det som er ødelagt er uvurderlig pga. den historien det representerer», forteller Rogério Carvalho, kurator på Palácio do Planalto.

Ur og malerier ble ødelagt

Bolsonaros tilhengere skilte ikke mellom kunstverkene, men ødela alt fra gamle malerier til moderne mesterverk.

En av gjenstandene som ble hardest rammet, var et gullbelagt ur laget av den berømte franske urmakeren Balthazar Martinot på 1600-tallet. Uret var en gave fra Frankrikes Ludvig 14., og en søsterutgave står i Versailles utenfor Paris.

Nå er uret ifølge Carvalho så ødelagt at det sannsynligvis ikke kan restaureres.

Ur ødelagt under stormen på Brasils parlament

Slik så uret, laget av den franske urmakeren Balthazar Martinot på 1600-tallet, ut før og etter angrepet.

© Twitter

Restaurasjonsarbeidet er i gang

«As Mulatas», et ikonisk maleri av den brasilianske maleren Emiliano Di Cavalcanti, ble skåret opp syv steder. Verket er verdsatt til over 14 millioner kroner. Di Cavalcanti er en av landets viktigste malere som skapte sin egen modernistiske stil.

I et annet rom i palasset fløt malerier rundt i vann etter at opprørerne hadde åpnet brannhydrantene slik at hele rommet ble oversvømt.

Andre hadde moret seg med å tegne en Hitler-bart på et maleri av José Bonifácio de Andrada e Silva, landets første utenriksminister.

Restaureringsarbeidet har allerede startet på de mange ødelagte og skadde kunstverkene. Brasils kulturminister Margareth Menezes har kalt inn eksperter fra hele landet til det omfattende prosjektet, og FN-organisasjonen UNESCO har lovet å sende et eget team med konservatorer for å hjelpe.

«Brasils materielle historiske arv er uvurderlig og vi vil jobbe sammen for å gjenskape alt som er ødelagt», uttaler kulturministeren.

Se noen av de ødelagte kunstverkene

Dette maleriet av Renan Calheiros, den tidligere presidenten i det brasilianske senatet, ble fullstendig sprettet opp.

Pedro França/Agência Senado

Brasils første utenriksminister, José Bonifácio, fikk påmalt en hitlerbart av opprørerne. Bonifácio var i sin tid en av landets viktigste talsmenn for uavhengighet fra Portugal.

Secom

To teknikere er i gang med å restaurere granittskulpturen «A Justiça» som ble skadd i angrepet.

Agência Senado