Statens museer för världskultur/National Museums of World Culture

Ekspert: Svensk museum har kjøpt falsk kunst

En dyktig bronsestøper har oversvømt kunstmarkedet med falske bronsehoder som forestiller antikkens store menn. Blant ofrene for svindelen er oldtidsmuseet i Stockholm.

Den tyske arkeologiprofessoren Stefan Lehmann har i to tiår sporet opp forfalskninger av antikke bronsehoder som har blitt solgt på kunstauksjoner i New York og London. Han mener at 50 hoder er mistenkelige.

Et av dem befinner seg på det svenske museet for antikken, Medelhavsmuseet i Stockholm: Bronsehodet av Aleksander den store ble kjøpt på en auksjon i London i 1982 og har siden vært en del av museets samlinger.

Hode uten forhistorie

“Det er et vakkert verk som angivelig stammer fra en privat samling. Og der har vi også det første kritiske punktet: Den manglende proveniens”, sier professor Stefan Lehmann til bladet HISTORIE.

Det fins ingen oversikt over hvor det ble funnet eller hvem som har eid hodet opp gjennom årene. Professoren formoder at det er produsert av en svindler som i antikkretser går under navnet “den spanske mesteren”.

Hodet i Stockholm bærer signaturen til «den spanske mesteren», mener Lehmann.

© Statens museer för världskultur/National Museums of World Culture

Aleksander har altfor flott hår

Bronsestøperens kjennemerke er bl.a. å forsyne sine verker med et flott hår – slik det mistenkte Aleksander-hodet har.

Halsen har dessuten ujevne kanter, som om hodet for mange hundre år siden ble revet av en bronsestatue for å redde det fra ødeleggelse.

Du kan lese hele historien om “den spanske mesteren” og svindelen med antikkens kunstverk her.

Men i virkeligheten tjener den avrevne halsen til å dekke over at hodet ikke viser tegn til å være loddet.

I antikken ble statuer laget av enkeltdeler som ble satt sammen med en teknikk man ikke kan etterligne i dag, påpeker Stefan Lehmann.

I en kommentar til professorens mistanke skriver museet at de vil undersøke bronsehodet nærmere til høsten.