Peter Dejong/AP/Ritzau Scanpix

Glemt van Gogh-verk skal stilles ut

Riktignok var Vincent van Gogh psykisk syk og skar av seg et øre, men malerens kunst begeistrer fortsatt – senest et verk som ingen har sett på over 100 år.

”Husker du tegningen Utmattet? I de siste par dager har jeg gjenskapt den ikke færre enn tre ganger med to forskjellige modeller og vil arbeide på den litt til.”

Dette skrev den verdenskjente nederlandske kunstneren Vincent van Gogh i november 1882 til sin venn Anthon von Rappard.

To av tegningene har i årevis hengt på Van Gogh-museet i Amsterdam, men den tredje har vært skjult for offentligheten siden 1910.

Men nå har eieren gitt Van Gogh-museet tillatelse til å stille ut den sjeldne tegningen.

I de seneste tiårene har der hersket uenighet om tegningens ekthet, men Van Gogh-museets eksperter har undersøkt verket og er overbevist om at det er ekte.

VIDEO: Se alle de tre berømte tegningene på museet

Tegningen er én av tre forstudier til van Gogh-maleriet Ved evighetens port fra 1890. Maleriet kalles også Gammel mann i sorg, og den psykisk nedbrutte kunstneren fullførte verket bare to måneder før han skjøt seg selv.

Supermodell pryder verket

Både på den nyutstilte tegningen og det berømte maleriet sitter en 70-årig krigsveteran modell. Han het Adrianus Jacobus Zuyderland og bodde i et fattighus. Zuyderland var en av van Goghs favorittmodeller, og kunstneren brukte ham i over 40 verker.

Det er ekstremt sjelden at nye verker av den nederlandske mesteren dukker opp, så Van Gogh-museet er glade for at de får stille ut tegningen til januar 2022.