Ted Shaffrey/AP/Ritzau Scanpix, Getty Images/Wikimedia, Gustav Klimt/Wikimedia Commons, Shutterstock
Leonardo da Vinci, Salvator Mundi, Marilyn Monroe, Andy Warhol, Gustav Klimt

Her er bakgrunnen til verdens 11 dyreste malerier

Kunst er en subjektiv størrelse, men verdien kan fastsettes ved salg. Se de dyre maleriene, og bedøm selv om de er verdt prisen. Og bli klokere på noen av historiens mest nyskapende kunstnere underveis.

De færreste malere ender opp som kjente og velrenommerte kunstnere. Men hvis du har kunstneriske ambisjoner og ennå ikke har opplevd det store gjennombruddet, så fortvil ikke. Flere av historiens største malere var ikke spesielt populære – noen ble direkte foraktet – i sin egen levetid.

Ofte skyldtes den harde medfarten at disse kunstnerne utfordret samtidens normer. Så hvis du drømmer om at verkene dine skal leve videre lenge etter at du selv er borte, er dette et tips: Gå dine egne veier, og ikke bry deg om hva kritikerne sier om kunsten din. Hvem vet, kanskje du er den neste van Gogh!

Og hvis det kniper med inspirasjon, får du under historien bak maleriene som har blitt solgt for de høyeste summene noensinne.

170,4 millioner dollar: Amedeo Modigliani

Amedeo Modigliani, «Nu couché»

«Nu couché» (Liggende naken), solgt i 2015: Fra 1916 til 1919 malte italienske Amedeo Modigliani en serie nakenmalerier som i dag regnes som hans beste verk.

© Amedeo Modigliani, Public domain, via Wikimedia Commons

Nakne kvinner høyt i kurs

Amedeo Modigliani gikk i lære ved en kunstskole i Livorno. Yndlingsmotivet hans var den nakne kvinnekroppen, og han prøvde å forføre skolens stuepike. Modiglianis verk er ettertraktet i dag, men populariteten kom etter hans død. Han døde i 1920 av tuberkuløs meningitt, 35 år gammel.

179,4 millioner dollar: Pablo Picasso

Pablo Picasso, «Les Femmes d’Alger» (Kvinnene i Algier)

«Les Femmes d’Alger» (Kvinnene i Algier), solgt i 2015: Inspirert av et maleri av Delacroix (1798–1863) malte Picasso i årene 1954–1955 en serie malerier av kvinner fra den nordafrikanske byen.

© Pablo Picasso/Wikimedia Commons

Oppfant utskjelt stilart

Pablo Picasso var en av pionerene bak 1900-tallets kubisme, hvor motiver brytes ned og bygges opp igjen i en abstrakt form med varierende perspektiv. Stilen fikk navnet sitt fra Picassos største rival, Henri Matisse, som kritisk utbrøt om et verk: «Trop de cubes!» (For mange kuber, terninger).

183,8 millioner dollar: Gustav Klimt

Gustav Klimt, «Vannslanger II»

«Wasserschlangen II» (Vannslanger II), solgt i 2013: Maleriet forestiller fire nymfer, men ifølge kunsteksperter dekker de mytologiske vesenene over en lesbisk sexscene – et kontroversielt motiv på Klimts tid.

© Gustav Klimt/Wikimedia Commons

Nazister beslaglegger nymfer

Gustav Klimt solgte maleriet til en østerriksk-jødisk kvinne ved navn Jenny Steiner i 1907. Like før utbruddet av andre verdenskrig måtte hun flykte til Portugal, og nazistene beslagla verket. Maleriet var antatt tapt til det kom for salg i 2012. Jennys arvinger fikk halvparten av salgsprisen.

186 millioner dollar: Mark Rothko

Mark Rothko, «No. 6 (Violet, Green and Red)»

«No. 6 (Violet, Green and Red)», solgt i 2014: Latvisk-amerikanske Mark Rothko (1903–1970) er kjent for sine forskjelligfargede rektangler.

© Mark Rothko/Wikimedia Commons

Kunsthandler svindler oligark

Mark Rothkos maleri ble del av en skandale i 2014. Da ervervet den sveitsiske kunsthandleren Yves Bouvier maleriet for 80 millioner euro på vegne av den russiske oligarken Dmitrij Rybolovlev. Men Bouvier snøt russeren: Han løy kjøpsprisen høyere og fikk 140 millioner euro (186 millioner dollar) fra Rybolovlev.

195 millioner dollar: Andy Warhol

Andy Warhol, «Shot Sage Blue Marilyn», Marilyn Monroe

«Shot Sage Blue Marilyn», solgt i 2022: Warhols silketrykk av Marilyn Monroe er basert på et pressefotografi tatt i forbindelse med filmen «Niagara» fra 1953.

© Ted Shaffrey/AP/Ritzau Scanpix

Marilyn Monroe blir skutt

Andy Warhol eksperimenterte med silketrykk da han hørte om Marilyn Monroes død i 1962. Tragedien inspirerte ham til å lage silketrykk etter et fotografi av den avdøde stjernen. Performancekunstneren Dorothy Podber besøkte Warhols studio like etter og avfyrte en pistol gjennom fire av silketrykkene.

198 millioner dollar: Rembrandt

Rembrandt, «Fanebæreren»

«De Vaandeldrager» (Fanebæreren), solgt i 2022: Den nederlandske staten og Rijksmuseum Amsterdam kjøpte maleriet i fellesskap. Det hadde vært i Rothschild-familiens eie siden 1844.

© Rijksmuseum/Wikimedia Commons

Stor mester tåler ingen sammenligning

Rembrandt var en stor mester, og på 1600-tallet drev han sitt eget verksted hvor han lærte opp talentfulle unge malere. Anerkjennelsen av Rembrandt ses kanskje best i en uttalelse fra den franske kunstneren Auguste Rodin (1840–1917): «Vi bør bøye oss for Rembrandt og aldri sammenligne noen med ham!»

200 millioner dollar: Jackson Pollock

Jackson Pollock, «Number 17A»

«Number 17A», solgt i 2015: I 1948 gjorde Pollock ferdig oljemaleriet som er malt på en sponplate.

© Hans Namuth Science Source/Imageselect

Fyllekjøring koster livet

Jackson Pollock er kjent for sine malerier uten tydelig figurativt innhold, som ble til ved at han kastet, sprutet og dryppet maling på for eksempel sponplater. Privat slet Pollock med alkoholmisbruk, og 11. august 1956 kjørte han sin Oldsmobile i beruset tilstand og omkom i en ulykke.

210 millioner dollar: Paul Gauguin

Paul Gauguin, «Nafea Faa Ipoipo?» (Når skal du gifte deg?)

«Nafea Faa Ipoipo?» (Når skal du gifte deg?), solgt i 2014: Under sitt første besøk på Tahiti (1891–1893) tok Gauguin seg en 13 år gammel innfødt som kone.

© Paul Gauguin/Wikimedia Commons

De edle ville er borte

Paul Gauguin ønsket å male primitive folk, og derfor reiste han til Tahiti i 1891. Her måtte han innse at koloniseringen hadde ødelagt øyas tradisjonelle kultur. Skuffelsen hindret imidlertid ikke Gauguin i å male bilder av de innfødte med en eksotisk vri slik at han kunne selge dem hjemme i Paris.

250 millioner dollar: Paul Cézanne

Paul Cézanne, «Kortspillerne»

«Les Joueurs de cartes» (Kortspillerne), solgt i 2011: Da Cézanne søkte om opptak på det statlige kunstakademiet i Frankrike, École des beaux-arts, på begynnelsen av 1860-tallet, ble han avvist.

© Paul Cézanne/Wikimedia Commons

Kritikerne viser ingen nåde

Paul Cézanne ønsket å videreutvikle sin tids impresjonistiske kunst. «Jeg ønsker å gjøre impresjonismen til noe solid og varig som kunsten i museene», uttalte han. Stilarten hans – kjent som postimpresjonisme – ble ansett som latterlig av samtidens kunstkritikere, men i dag er Cézanne anerkjent som en av 1800-tallets største malere.

300 millioner dollar: Willem de Kooning

Willem de Kooning, «Interchange»

«Interchange», solgt i 2015: I sine unge år lærte de Kooning å male på kunstakademiet i Rotterdam.

© Willem de Kooning/Wikimedia Commons

Nederlandsk husmaler går abstrakt

Willem de Kooning reiste fra Nederland til USA om bord på et britisk lasteskip som blindpassasjer i 1926. I begynnelsen jobbet han som husmaler i Hoboken i New Jersey, men snart fikk han råd til et lite atelier på Manhattan. På 1950-tallet utviklet han en abstrakt stilart uten tydelige motiver.

450,3 millioner dollar: Leonardo da Vinci

«Salvator Mundi», Leonardo da Vinci

«Salvator Mundi» (Verdens frelser), solgt i 2017: På verdensbasis finnes det rundt 30 utgaver av det samme motivet – laget av Leonardo da Vincis elever.

© Getty Images/Wikimedia

Eksperter betviler ektheten

Leonardo da Vinci er en av historiens mest berømte kunstnere og oppfinnere. Dette maleriet var i dårlig stand da det ble solgt på en auksjon i 2005. Etter en omfattende restaurering fastslo konservatoren, professor Dianne Modestini, at verket var en original Leonardo. Andre forskere er sterkt uenige – de mener at kvaliteten på verket er for dårlig til å kunne være Leonardos. Spørsmålet om maleriets autentisitet splitter fortsatt kunstverdenen.