Le Rocca Cultural Association som byline
Mona Lisa elven Arno

Historiker finner stedet der Mona Lisa er malt

Flere steder i Italia har påstått å være bakteppe for verdens mest kjente maleri. Men nå mener en historiker at han endelig har løst gåten ved hjelp av dronebilder og historiske dokumenter.

Akkurat hvor Leonardo da Vinci malte verdens kanskje mest berømte maleri – Mona Lisa – har lenge vært en gåte.

Men den italienske kunsthistorikeren Silvano Vinceti mener nå at han har funnet svaret ved hjelp av dronebilder og historiske dokumenter.

Vinceti har konstatert at broen i bakgrunnen på maleriet må være Romito di Laterina-broen i provinsen Arezzo i Toscana.

Broen ble bygget allerede under romerne og har i mellomtiden kollapset slik at bare én bue er bevart. Men via en analyse av broens ruiner ble Vinceti overbevist om at den må være den samme som den på da Vincis maleri.

Mona Lisa elven Arno

Det var ikke bare broen fra Mona Lisa som Vinceti fant. Klippelandskapet nær Romito-broen passet også til det som kan ses ved Mona Lisas skuldre.

© Le Rocca Cultural Association

Mange funn peker i samme retning

På en pressekonferanse i Roma sa historikeren at han hadde målt bredden på Arno-elven ved Romito-broen, og ut fra størrelsen på den bevarte brobuen hadde han konkludert at fire buer av samme størrelse ville passe perfekt over elven.

Broen i da Vincis maleri har også fire buer og passer dermed bedre enn tidligere kandidater som også har blitt tolket som mulige Mona Lisa-broer, f.eks. Ponte Buriano med 6 buer og Ponte Bobbio med 10.

Mona Lisa Romito-broen

Remito-broen kollapset i 1703, men Vinceti analyserte seg frem til at den må ha hatt fire buer.

© Le Rocca Cultural Association

Dokumenter funnet i statsarkivet i Firenze viser også at broen ifølge Vinceti var «en veldig travel, fungerende bro» mellom 1501 og 1503. Det var nettopp på dette tidspunktet at Leonardo var i Val d'Arno-området, først på besøk hos Cesare Borgia, en kardinal fra en av de mest beryktede adelsfamiliene i renessansens Italia, og deretter som losjerende hos Piero Soderini, en statsmann i republikken Firenze.

Vinceti fant også dokumenter som viste at da Vinci ofte bodde i byen Fiesole, rett ved elven Arno, sammen med en onkel som var prest.

Det at Mona Lisa er malt med elementer fra provinsen Arezzo i Toscana i bakgrunnen styrker også den rådende teorien om at modellen på maleriet er adelskvinnen Lisa del Giocondo. Den rike Giocondo-familien bodde nemlig i Toscana, der de eide mange eiendommer.

Den lille italienske byen er begeistret

Det finnes fortsatt bakker rundt elven Arno hvor det er mulig å se ut over restene av Romito-broen og dermed i teorien stå nøyaktig der hvor da Vinci plasserte staffeliet og modellen for over 500 år siden.

Forskningen vekker spesielt stor glede i den lille landsbyen Laterina, som eier Romito-broen, som ligger like ved byen. «Vi må ta vare på det som er igjen av broen, men det vil kreve finansiering utenfra», sier byens ordfører, Simona Neri.

Da er det mindre glede å spore i landsbyen Ponte Buriano-Cincelli, som ligger ca. 12 km lenger nede ved elven Arno. I årevis har byen påstått at det var ved deres bro, Ponte Buriano, at da Vinci skapte sitt berømte maleri. De har til og med satt opp et skilt som understreker sammenhengen.

«Det kommer til å bli en del rivalisering, vi blir nødt til å sette opp vårt eget skilt», spøker Neri.

På kartet nedenfor kan du se nøyaktig hvor restene av Romito-broen ligger i Toscana. Landskapet i Mona Lisa er sannsynligvis inspirert av åsene omtrent 600 meter sørøst for broen.