Da Vinci malte "Nattverden" i 1490-årene. Siden har det berømte maleriet overlevd steinkasting, bomber og massiv forurensing.

Hudfett truer da Vincis mesterverk

Turistene må heretter kanskje vaske hendene før de får lov til å se Leonardo da Vincis mesterverk "Nattverden". Det berømte veggmaleriet tar nemlig skade av luften som fylles av fettpartikler fra turistene som valfarter for å se kunstverket.

Mikroskopiske fettpartikler fra menneskehud og hudkremer kan ødelegge Leonardo da Vincis berømte veggmaleri «Nattverden». Det er advarselen fra eksperter som har analysert luften i rommet der renessansegeniets mesterverk er malt rett på veggen. Ifølge analysen er luften full av fettpartikler fra alle turistene som hver dag besøker Milanos Santa Maria delle Grazie-kirke for å se fresken.

Fettpartiklene blander seg med støv i luften, og kleber seg deretter fast til veggmaleriet, som allerede har skader etter tidligere tiders forsøk på å rense verket for skitt.

Kirkens ledelse installerte nylig et ventilasjonssystem ved inngangsdøren til kirken for å rense luften for skadelige sotpartikler utenfra. Men nå viser det seg at også turistene innenfor dørene er en fare for det 500 år gamle maleriet.

Som en konsekvens vurderer eksperter nå blant annet om kirken skal be turistene om å vaske hendene før de får komme inn og beundre det bibelske måltidet.