Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvem sto modell til Mona Lisa?

Det tvetydige smilet er kjent verden over – men kvinnen bak portrettet fikk aldri se det ferdige resultatet.

Shutterstock

Den kvinnen som satt modell til Leonardo da Vincis berømte maleri Mona Lisa, er Lisa del Giocondo (1479-1542). Hun var gift med den velstående ull- og silke­handleren Francesco del Giocondo, som bestilte maleriet som en gave til sin kone.

Lisa del Giocondo ga navn til det legendariske maleriet, men historikerne vet ikke stort om hennes liv – bare at hun ble født inn i en økonomisk presset adelsfamilie i Firenze og ble gift allerede som 15-åring og fikk fem barn. Etter alt å dømme har hun levd et behagelig og ordinært liv i den italienske adelen.

Maleriet ble bestilt hos da Vinci i 1503, da han var i økonomiske vanskeligheter. Men senere samme år fikk kunstneren en stor ordre på et veggmaleri til rådhuset i Firenze, og Mona Lisa ble lagt til side.

Bli med helt tett på Mona Lisa:

Øyenbrynene på modellen har forsvunnet med tiden. Det viste en undersøkelse fra 2007. Ifølge forskerne kan brynene ha blitt malt over eller de har forsvunnet under en tidligere restaurering.

LOUVRE MUSEUM

Mona Lisas smil er skapt ved hjelp av maleteknikken sfumato, som gir en myk overgang mellom fargene. Resultatet blir et mer sløret, tvetydig motiv som er åpent for iakttak­erens fortolkning, siden øyet har vanskelig for å fokusere på ett bestemt punkt.

LOUVRE MUSEUM

Bakgrunnen viser antakelig landskapet i den italienske region­en Montefeltro. Kunsthistorikeren Yukio Yashiro mente at motivet var inspirert av kinesiske malerier, men teorien har ikke stor tilslutning.

LOUVRE MUSEUM

Fransk lov forbyr salg av Mona Lisa, men i 1962 ble det vurdert til ca. 5,9 mrd. nåtidskroner.

LOUVRE MUSEUM

Det er ikke klart når da Vinci ble ferdig med portrettet, men det er helt sikkert at han aldri leverte bestillingen til familien del Giocondo, og derfor heller ikke fikk noen betaling.

I stedet malte han løpende på Mona Lisa gjennom hele karrieren, og maleriet ble med da han senere flyttet til Frankrike.

Opp gjennom historien har minst ti kvinner blitt utpekt som modell for Mona Lisa. Men i 2005 utpekte tyske forskere fra universitetet i Heidelberg Lisa del Giocondo som inspirasjonskilden.

Beviset var et håndskrevet notat fra 1503 i margen på en bok hvor en florentinsk embetsmann bekrefter at da Vinci da var i gang med å male Lisa del Giocondo.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul