Hvem sto modell til Mona Lisa?

Det tvetydige smilet er kjent verden over – men kvinnen bak portrettet fikk aldri se det ferdige resultatet.

Det tvetydige smilet er kjent verden over – men kvinnen bak portrettet fikk aldri se det ferdige resultatet.

Shutterstock

Den kvinnen som satt modell til Leonardo da Vincis berømte maleri Mona Lisa, er Lisa del Giocondo (1479-1542). Hun var gift med den velstående ull- og silke­handleren Francesco del Giocondo, som bestilte maleriet som en gave til sin kone.

Lisa del Giocondo ga navn til det legendariske maleriet, men historikerne vet ikke stort om hennes liv – bare at hun ble født inn i en økonomisk presset adelsfamilie i Firenze og ble gift allerede som 15-åring og fikk fem barn. Etter alt å dømme har hun levd et behagelig og ordinært liv i den italienske adelen.

Maleriet ble bestilt hos da Vinci i 1503, da han var i økonomiske vanskeligheter. Men senere samme år fikk kunstneren en stor ordre på et veggmaleri til rådhuset i Firenze, og Mona Lisa ble lagt til side.

Bli med helt tett på Mona Lisa:

Det er ikke klart når da Vinci ble ferdig med portrettet, men det er helt sikkert at han aldri leverte bestillingen til familien del Giocondo, og derfor heller ikke fikk noen betaling.

I stedet malte han løpende på Mona Lisa gjennom hele karrieren, og maleriet ble med da han senere flyttet til Frankrike.

Opp gjennom historien har minst ti kvinner blitt utpekt som modell for Mona Lisa. Men i 2005 utpekte tyske forskere fra universitetet i Heidelberg Lisa del Giocondo som inspirasjonskilden.

Beviset var et håndskrevet notat fra 1503 i margen på en bok hvor en florentinsk embetsmann bekrefter at da Vinci da var i gang med å male Lisa del Giocondo.