Getty Images/Wikimedia
Salvator Mundi

Hvilket kunstverk er historiens dyreste?

I 2017 betalte en ukjent kjøper en uhørt høy pris for et 500 år gammelt maleri. Men kunstekspertene er fortsatt ikke enige om hvem kunstneren bak verket egentlig er.

Maleriet Salvator Mundi er det dyreste – og kanskje også det mest kontroversielle – kunstverket i historien.

Verket ble solgt i november 2017 hos auksjonshuset Christie’s i New York for 450 millioner dollar, som tilsvarer over 5,5 milliarder nåtidskroner.

Kjøperen var anonym, men bare noen måneder senere kunne flere amerikanske medier avsløre at maleriets nye eier var den saudiarabiske kronprinsen, Mohammed bin Salman. Kronprinsen skal ha skaffet seg kunstverket via en mellommann.

Malerier innbrakte millioner

Leonardo da Vincis maleri Salvator Mundi innbrakte rundt 5,5 milliarder nåtidskroner i 2017 – og maleriet ble dermed historiens dyreste kunstverk. På de neste plassene følger flere malerier skapt av noen av historiens mest berømte kunstnere.

Interchange
© Andrew Cho

Interchange

Kunstner: Willem de Kooning
Salgsår: 2015
Pris: Ca. 3,6 milliarder nåtidskroner
Kjøper: Kenneth C. Griffin, amerikansk forretningsmann

Kortspillerne
© The Yorck Project

Kortspillerne

Kunstner: Paul Cézanne
Salgsår: 2011
Pris: Ca. 3,2 milliarder nåtidskroner
Kjøper: Staten Qatar

Paul Gauguin
© Kunstmuseum Basel

Når skal du gifte deg?

Kunstner: Paul Gauguin
Salgsår: 2014
Pris: Ca. 2,5 milliarder nåtidskroner
Kjøper: Staten Qatar

Ifølge politiske analytikere kan kjøpet være et forsøk på å posisjonere Saudi-Arabia som et kunstland og pleie landets politiske interesser.

I tråd med denne tankegangen gikk det i 2017 rykter om at Salvator Mundi skulle stilles ut på et nytt kunstmuseum i nabolandet De forente arabiske emirater – et land som den saudiske kronprinsen gjerne vil ha et nært forhold til.

Imidlertid ble denne utstillingen av maleriet aldri noe av, og Salvator Mundis nåværende plassering er ukjent.

Salvator Mundis opphav er omdiskutert

Salvator Mundi antas å ha blitt malt av selveste Leonardo da Vinci i perioden rundt år 1500, og verket ble betraktet som ødelagt inntil det ble gjenoppdaget i 2005.

Innledningsvis ble maleriet antatt å være en kopi av Leonardos opprinnelige Salvator Mundi-maleri. Ekspertene mente at det gjenfunne maleriet var malt av en av mesterens elever.

En restaurering i 2006 avslørte imidlertid flere teknikker som er særegne for Leonardo. Maleriet ble da tilskrevet ham.

Salvator Mundi

Ble historiens dyreste kunstverk, Salvator Mundi, malt av Leonardo da Vinci? Det diskuterer kunsthistorikerne fortsatt.

© Getty Images/Wikimedia

Likevel tviler mange kunsteksperter på maleriets herkomst, og Salvator Mundi er fortsatt gjenstand for stor debatt i den internasjonale kunstverdenen.

Ifølge den amerikanske kunsthistorikeren Robert B. Simon ble den originale Salvator Mundi kopiert over 30 ganger av Leonardos elever og tilhengere.