Luke Budworth
Freske England

Kjøkkenrenovering avslørte fresker fra 1600-tallet

Han skulle egentlig bare ha et nytt kjøkken, men da han fjernet den gamle veggkledningen, så han plutselig farger, motiver og mystiske gamle dikt komme til syne på veggene sine.

Luke Budworth bor i den historiske gaten Micklegate i den nordengelske byen York. Derfor er han vant til å se gamle bygninger til daglig, og hans eget hus har også noen hundre år på baken. Men det kom likevel som en overraskelse da han nylig, under en renovering av kjøkkenet sitt, plutselig kunne se fresker under den gamle veggkledningen.

«Jeg fant frem verktøyet mitt og begynte å hakke løs på panelet. Så snart jeg løftet bort panelet, dukket det opp vakre farger sammen med litt tapet fra viktoriatiden, fortalte Budworth om det utrolige funnet.

Freske England

Dekorasjonene inneholder tekst fra den engelske forfatteren Francis Quarles’ bok «Emblems». Boken består av ulike moraliserende dikt med tilhørende bilder.

© LUKE BUDWORTH

Illustrasjoner stammer fra bok

Nærmere undersøkelser avslørte imidlertid at veggmaleriene var enda eldre og stammer fra 1600-tallet. De kan blant annet dateres ut fra illustrasjonene, som alle består av scener fra boken «Emblems» skrevet av poeten Francis Quarles i 1635. Under bildene er vers fra boken.

Simon Taylor fra Historic England, som tar vare på historiske bygninger i England, er begeistret over funnet: «Vi synes det er av nasjonal betydning, og når det gjelder York, hvor private veggmalerier er svært sjeldne, er de av spesiell interesse.»

Det vekker spesielt oppsikt at de gamle veggdekorasjonene trolig er eldre enn begge husene som omslutter dem. I årenes løp har det blitt revet, bygget om og bygget på, men under alt arbeidet har freskene tilsynelatende overlevd.