Kunstens “Indiana Jones” ­sporer opp uvurderlige relieffer

Verdenskjent kunstdetektiv sjokkerte en engelsk adelsfamilie da han fant tusen år gamle, stjålne kunstverk i hagen deres. Kunstverkene var stjålet fra en spansk kirke i 2004.

Arthur Brand fant de to steinrelieffene etter åtte års leting

© Niklas Halle'n / Ritzau Scanpix

Den nederlandske kunstdetektiven Arthur Brand har sporet opp to spanske relieffer fra middelalderen i hagen til en engelsk adels­familie. Relieffene er brukt som hagedekorasjoner, og familien ante ikke at det dreide seg om verdifull, stjålet spansk kunst:

“De var så pinlig berørt at de ville kaste relieffene i elva og glemme at de eksisterte”, sier Brand til nyhetsbyrået AFP.

Det er langt fra første gang nederlenderen har gjort et viktig funn. Hans imponerede evne til å spore opp stjålne kunstverk har gitt ham til­navnet “Kunstverdenens Indiana Jones”.

Tyver håpet på å bli millionærer

Middel­alderrelieffene ble i 2004 stjålet av profesjonelle kunsttyver med en kran som hentet dem ut av Santa Maria de Lara-kirken i Nord-Spania:

“Fyrene håpet nok på å selge dem for noen millioner dollar, men de fant raskt ut at det var altfor farlig. Så for bare å få litt penger endte de med å selge relieffene som hage­dekorasjoner”, mener Brand, som fant frem til den engelske familien etter åtte års etterforskning.

Svært sjeldne relieffer

Relieffene er noen av de få kristne motivene som er bevart fra folkeslaget visigoternes tid i Spania (400-1000 e.Kr.) De fleste visigot-kirker ble ødelagt etter muslimenes invasjon på 700-tallet.

Kunstverkene er overlevert til den spanske ambassaden i London.