Michelangelo ofret hendene for kunsten

Ny undersøkelse avslører at den italienske kunstneren levde med voldsomme smerter de siste årene av sitt liv.

Michelangelo

Maleri avslører mesterens smertefulle sykdom.

© Getty Images & spl/Scanpix & Shutterstock

Michelangelo, en av historiens største kunstnere, meislet på statuene sine helt til noen dager før han døde 88 år gammel – til tross for at han led av fremskreden slitasjegikt i hendene.

Det er konklusjonen fra en internasjonal forskergruppe som har gransket tre portretter av Michelangelo og krysssjekket med biografier og personlige brev. Michelangelo skrev i brev til sin nevø at han led av urinsyregikt.

Fikk slitasjegikt av kunsten

Men ifølge forskerne viser portrettene ingen symptomer på denne lidelsen. Derimot har kunstnerens venstre hånd på alle de tre portrettene flere av de klassiske symptomene på slitasjegikt – en teori som underbygges av at Michelangelo som gammel ikke lenger var i stand til å skrive, fordi han hadde så store smerter i hendene.

Michelangelos årelange arbeid med hammer og meisel har etter alt å dømme skadet hendene hans og medvirket til slitasjen, konkluderer forskerne.

Disse plagene preget Michelangelos hender

OPPHOVNING

Tommelfingerroten og de små leddene i pekefingeren er hovne. Det er et typisk tegn på slitasjegikt.

STIV TOMMELFINGER

Michelangelo kunne ikke skrive på sine gamle dager, trolig fordi slitasjegikt gjorde tommelfingeren stiv.

KNUTER

Personer med slitasjegikt får knuter på leddene. Disse ses blant annet på Michelangelos pekefinger.

BRUSKEN BLIR ØDELAGT

Friske knokler er dekket med brusk som gjør at leddene kan gli mot hverandre. Hos giktrammede blir brusken ødelagt, noe som sliter på leddene.

3 raske spørsmål til Davide Lazzeri

Spesialist i estetisk kirurgi, Universitet i Firenze i Italia

Hvordan kom dere på å undersøke Michelangelos hender?

Under et museumsbesøk så jeg et portrett av Michelangelo, der han er avbildet med en forkrøplet hånd. Jeg delte observasjonen med flere eksperter i historisk medisin og begynte å studere andre portretter.

Hvordan vil du bekrefte teorien?

Jeg håper forskningen min har vakt så stor interesse hos myndighetene at jeg kan få tillatelse til å grave opp levningene hans i Firenze.

Var slitasjegikt utbredt i renessansen?

Mange skulptører led av slitasjegikt, selv om de færreste ble så gamle som Michelangelo. Lidelsen er vanlig i billedhoggerfaget og er resultatet av gjentatte, hyppige traumer i hånden. Jeg vil tro at mange kunstnere utviklet lidelsen, selv om bare noen få opplevde samme invalidiser­ende stadium som Michelangelo.