Michelangelos hemmelige kunstverk ble funnet på vegg i kullkjeller

Etter å ha forrådt den mektige Medici-familien ble kunstneren Michelangelo tvunget til å gå under jorden. Nå kan du besøke kullkjelleren der han ifølge eksperter satt og tegnet på veggene i to måneder.

Michelangelo Firenze

Det lille kjellerrommet ligger under Medici-kapellene i Firenze.

© Francesco Fantani/Ritzau Scanpix

I 1975 hadde Paolo Dal Poggetto nettopp blitt kurator for Medici-kapellene i Firenze. Han utforsket de dype gangene i kapellene på jakt etter en ny utgang for besøkende da han og kollegene oppdaget en fallem skjult under et klesskap.

Under lemmen førte en steintrapp til et avlangt rom som ved første øyekast så ut som et kullager.

Men veggene var dekket av gips, og siden Dal Poggetto befant seg i Firenze – hjemsted for mange av renessansens største kunstnere – tok han ingen sjanser.

Han fikk et team av eksperter til å fjerne gipsen forsiktig med skalpeller. Heldigvis. For etter hvert som belegget forsvant, dukket det opp dusinvis av tegninger. Og ikke nok med det: Tegningene lignet mistenkelig på den unike streken til Michelangelo selv.

Nå - 48 år senere - åpnes det vakre kammeret med den utrolige historien for første gang for publikum.

Michelangelo måtte gå i skjul

Det høres kanskje usannsynlig ut at Michelangelo skulle ha tegnet på veggene i en kullkjeller, men det er ikke tatt ut av løse luften.

I 1527 sendte et folkelig opprør Medici-herskerne i eksil fra bystaten Firenze, som i stedet forsøkte seg som republikk. Til tross for Medicienes tidligere støtte til Michelangelos arbeid, forrådte maleren fyrstefamilien og allierte seg med andre florentinere mot deres styre.

Opprøret førte til en 11 måneder lang beleiring av Firenze, der Michelangelo blant annet hjalp til med forsvarsverkene. Men i 1530 falt byen igjen til Medici, og Michelangelo ble tvunget til å gå under jorden. Pave Clemens 7. - som opprinnelig het Medici til etternavn - hadde utstedt en dødsdom over kunstneren.

Michelangelo

Selv om Michelangelo (1475-1564) måtte gå under jorden, tok det ikke lang tid før han igjen arbeidet for Medici-paven.

© Metropolitan Museum of Art

Poggetto var den første til å konkludere at Michelangelo hadde gjemt seg i kullkjelleren i Medici-kapellet i 1530, mens han ventet på at Medicienes verste raseri skulle legge seg.

"Selvsagt var Michelangelo redd", fortalte Monica Bietti, daværende leder for Medici-kapellene, til tidsskriftet National Geographic i 2017.

"Han var et geni. Hva kunne han gjøre der? Bare tegne", fastslo Bietti.

Etter omtrent to måneder ble imidlertid dødsdommen opphevet. Michelangelo kunne krype ut av sitt skjulested og fortsette å arbeide i det fri.

At det var Michelangelo som skapte de vakre tegningene i kullkjelleren, forsterkes av at mange av dem forestiller hans egne mesterverk. For eksempel opptrer deler av Davidsstatuen (fullført i 1504) samt figurer fra Det sixtinske kapell ( skissert i 1512). Bietti mener at han kan ha brukt tiden under jorden til å filosofere over livet sitt.

Se opptak fra det flotte kjellerrommet:

Video

Skynd deg hvis du vil ha billetter

Det er imidlertid ikke alle som mener at veggtegningene kan tilskrives den store kunstneren - ikke minst fordi noen av dem er av klart lavere kunstnerisk kvalitet.

Michelangelo-eksperten William Wallace fra Washington University mener for eksempel at rommet kan ha blitt brukt som pauserom for Michelangelo og lærlingene hans da de arbeidet på Medici-kapellene på 1520-tallet. Her kunne lærlingene gå ned og øve seg på å male som mesteren når de hadde en ledig stund.

Wallance innrømmer imidlertid at flere av tegningene kan være av Michelangelo selv, men det er nesten umulig å vite nøyaktig hvilke.

"Uansett om alle tegningene er av Michelangelo eller ikke, er dette et av de viktigste eksemplene vi har på veggkunst fra 1500-tallet", sier Paola D'Agostino, direktør for Bargello-museene, til den italienske TV-stasjonen RAI.

Det er ingen tvil om at rommet er både unikt og utrolig vakkert etter den omfattende renoveringen.

Publikum får imidlertid begrenset tilgang. Rommet er bare ti meter langt og tre meter bredt, så for å beskytte tegningene - som er laget med kull direkte på veggen - vil bare 100 personer få adgang hver uke i grupper på fire.

Og du må skynde deg hvis du vil ha [billetter] (https://webshop.b-ticket.com/webshop/webticket/eventlist?production=66 {"target":"blank"}). Foreløpig er åpningen kun et eksperiment som vil pågå frem til mars neste år.