Karakteristiske M-er avslører Munch
Ny norsk forskning avslører at det var hold i ryktene. Nasjonalmuseet har “Skrik” hengende, og under korona-stengingen fikk ekspertene tid til å granske graffitien, som det ennå er mulig å skjelne. Infrarødt lys fikk de grå blyantbokstavene til å tre tydeligere frem:
“Det er ingen tvil om at påskriften er Munchs egen. Både jeg og mine kolleger har studert håndskriften svært grundig, og ved bruk av infrarødt foto kunne vi sammenligne teksten på maleriet med skriften i Munchs dagbøker og brev,” forklarer kurator Mai Britt Guleng fra Nasjonalmuseet i Oslo.
Munch ville ikke kalles gal
Guleng mener at det var ironisk ment da Munch skrev graffitien, og den skal betraktes som en kommentar til sårende bemerkninger som kunstneren følte seg krenket av. I 1895 ble “Skrik” utstilt for første gang på norsk jord, og en kunstkritiker snerret at Munch ikke var “en seriøs mann med en normal hjerne”. Påskriften ble sannsynligvis tilføyd maleriet allerede det året.
Edvard Munch (1863-1944) var hele livet bekymret for å bli rammet av “galskap”. Både hans far og hans søster led av depresjon.