Nasjonalmuseet
Maleriet Skribet blev belyst med infrarødt lys

Munch skrev selv graffiti på Skrik

I 1904 oppdaget man at en vandal hadde skrevet en graffiti på himmelen på Skrik. Nå viser norsk forskning at det var maleren selv som sto bak ugjerningen.

Det vakte oppsikt i 1904 da en utstillingsgjest la merke til at noen hadde skrevet på Edvard Munchs mesterverk “Skrik”. På den oransje himmelen over det skrikende mennesket sto det skrevet med små blyantbokstaver: “Kan kun være malt av en gal mann.”

I første omgang ble det sagt at vandalen måtte være en gjest som ikke likte utstillingens mest markante verk. Senere begynte ryktene å florere: Kanskje var det Edvard Munch selv som hadde skrevet kommentaren.

Munch malte hele fire utgaver av Skrik. To med oljemaling og to med pastellfarger.

© Nasjonalmuseet

Karakteristiske M-er avslører Munch

Ny norsk forskning avslører at det var hold i ryktene. Nasjonalmuseet har “Skrik” hengende, og under korona-stengingen fikk ekspertene tid til å granske graffitien, som det ennå er mulig å skjelne. Infrarødt lys fikk de grå blyantbokstavene til å tre tydeligere frem:

“Det er ingen tvil om at påskriften er Munchs egen. Både jeg og mine kolleger har studert håndskriften svært grundig, og ved bruk av infrarødt foto kunne vi sammenligne teksten på maleriet med skriften i Munchs dagbøker og brev,” forklarer kurator Mai Britt Guleng fra Nasjonalmuseet i Oslo.

På den oransje og røde himmelen skrev Munch kommentaren som siden har været så omdiskutert.

© Nasjonalmuseet

Munch ville ikke kalles gal

Guleng mener at det var ironisk ment da Munch skrev graffitien, og den skal betraktes som en kommentar til sårende bemerkninger som kunstneren følte seg krenket av. I 1895 ble “Skrik” utstilt for første gang på norsk jord, og en kunstkritiker snerret at Munch ikke var “en seriøs mann med en normal hjerne”. Påskriften ble sannsynligvis tilføyd maleriet allerede det året.

Edvard Munch (1863-1944) var hele livet bekymret for å bli rammet av “galskap”. Både hans far og hans søster led av depresjon.