National Heritage Institute (NPÚ)

Museum må levere tilbake nazi-tyvegods

Mesterverk fra renessansen må nå leveres tilbake til det tsjekkiske slottet der Hitlers håndlangere stjal det for syv tiår siden.

Et vakkert dekorert skjold fra 1500-tallets Italia har til nylig hengt på Philadelphia Museum of Art. Men nå har museet levert det tilbake til slottet Konopiště i Tsjekkia. Under den tyske okkupasjonen av landet fra 1938 til 1945 forsvant mesterverket fra det tsjekkiske slottet.

Skjoldet ble opprinnelig laget av den italienske kunstneren Girolamo di Tommaso da Treviso rundt år 1535 – som en hyllest til keiser Karl 5 av Østerrike. Via omveier endte det på slottet i byen Benesov, som ligger 45 km sør for Praha.

Det amerikanske museets egne eksperter hadde lenge mistenkt at samlingen inneholdt da Trevisos forsvunne skjold. På 1970-tallet hadde museet nemlig fått et skjold forært av en amerikansk samler med tyske røtter. Men det er først i år fotografier har gitt endelig bevis for at det virkelig er det tapte mesterverket.

Skjoldet prydes av romerske legionærer i ferd med å storme Karthagos murer.

© Philadelphia Museum of Art

Skjoldet skulle pryde megamuseum

I 1943 ble alle militære kunstskatter fra slottet Konopiště plyndret av den tyske hæren og sendt ut av landet. Men Hitlers personlige våpen- og rustningskurator, Leopold Ruprecht, tok skjoldet og en del andre gjenstander til side og fikk dem sendt til Linz.

Her skulle mesterverkene stilles ut på Førermuseet som er nevnt i [Hitlers testament] (https://historienet.no/krig/2-verdenskrig/hitler/hitlers-testament-her-er-foererens-siste-oensker). Men da tyvegodset ble befridd av de allierte, manglet det vakre skjoldet.