Stiftelsen för dokumentation av Bohusläns hällristningar
Helleristninger Sverige

Mystiske helleristninger lå skjult bak svensk mose

Sverige er kjent for sine flotte helleristninger fra oldtiden, men arkeologene fikk seg likevel et sjokk da de undersøkte bak mosen på en stor klippe. De unike funnene er nemlig skapt på vannet.

I Bohuslän i det sørvestlige Sverige har arkeologer nylig funnet en rekke gamle helleristninger som har vært oversett til nå.

Da arkeologene var i ferd med å undersøke en stor klippe, oppdaget de en liten kant av en menneskeskapt utskjæring i steinen som var så vidt synlig under et tykt lag med mose.

Etter å ha fjernet mosen har arkeologene nå avslørt en rekke spektakulære helleristninger over et femten meter langt område, bestående av tretten skip, sju personer, ni hester og fire hestevogner.

«Det er snakk om veldig store ting, blant annet et to meter langt skip og en person som er over én meter høy», forklarer arkeolog Andreas Toreld, som var med på å gjøre det spennende funnet.

Helleristninger Sverige

De nyoppdagede helleristningene har blitt farget hvite slik at de fremstår tydeligere.

© Stiftelsen för dokumentation av Bohusläns hällristningar

Steinhuggere arbeidet på en båt

«Motivene er ikke unike, men det er beliggenheten – et nærmest vertikalt klippeutspring», forklarer Toreld. Da helleristningene ble laget i enten det 7. eller det 8. århundret f.Kr., stakk klippen ut fra en liten øy.

Personene som sto bak helleristningene, har derfor måttet jobbe sittende eller stående i en liten båt mens de laget bildene som kunne ses av alle som seilte forbi.

I dag ligger klippen tolv meter over vannflaten, men da figurene ble hugget ut, var de like over vannlinjen. Det kan fortsatt ses, siden alger har farget den nedre delen av klippen mørkere opp gjennom årene.

Det er imidlertid langt fra de første helleristningene som er funnet i området. De befinner seg ikke langt unna de kjente helleristningene i Tanum, som ble til i samme periode. Det kan derfor ha vært de samme kunstnerne som også har skapt disse helleristningene.