Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Caravaggio, Kroning med torner

Nedstøvet maleri viste seg å være et mesterverk

Professor trodde ikke sine egne øyne da et hittil ukjent maleri fra 1600-tallet ble satt til salgs på en auksjon – og det et verk av geniet Caravaggio.

Ansorena.com

Professor Massimo Pulini fra kunstakademiet i Bologna kunne knapt tro sine egne øyne da en venn viste ham et maleri som nettopp var satt til salgs på en spansk auksjon.

Maleriet fra 1600-tallet var vurdert til 15 000 kr, for ifølge auksjonshuset var det malt av en spanjol som etterlignet den italienske renessansemesteren (1571-1610). Men hos professor Pulini var det ingen tvil:

“Jeg visste straks at det var en Caravaggio.”

Michelangelo Merisi da Caravaggio (1571-1610) regnes for en av Italias største kunstnere – på nivå med Leonardo da Vinci
(1452-1519) og navnebroren Michelangelo Buonarotti (1475-1564).

© Ottavio Leoni

Professoren identifiserte “spesifikke detaljer som bekreftet at maleriet var av Caravaggio, så som vinkelen på Kristi hode, lyset, soldatens ansikt – som minner om Den unge syke Bacchus, et av Caravaggios mest berømte verk”.

Caravaggio-maleri: Kroning med torner

Mesterverket måler 111 x 86 cm og viser Jesus iført tornekrone kort før korsfestelsen.

© Ansorena.com

Verket kan selges for 1 mrd. kr

Pulini er sikker på at verket er “Kroning med torner”, som Caravaggio malte til en konkurranse i 1605. Hvordan maleriet har endt opp i Spania, er ennå et mysterium.

Nå skal verket testes av eksperter før det kan slås endelig fast om det er en ekte Caravaggio. Foreløpig er det fjernet fra auksjonen, og den spanske regjeringen har nedlagt eksportforbud. Når maleriet blir satt til salgs igjen, blir det til en betydelig høyere pris.

En italiensk kunstekspert mener at salgsprisen kommer til å ligge på omtrent 500 mill. kr hvis et spansk museum kjøper det. Selges det til en privat samler, kan mesterverket innbringe langt over en mrd. kr.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul