Ny teknologi avslører skjult mesterverk av Degas

Under overflaten skjuler et av mestermaleren Edgar Degas’ malerier et hemmelig portrett, viser en ny undersøkelse.

Forskerne har brukt avansert røntgenteknologi til å avsløre det skjulte maleriet.

© David Thurrowgood & National Gallery of Victoria/The Australian Synchrotron

Ved å benytte seg av avansert røntgenteknologi har en gruppe australske forskere rekonstruert et maleri som er skjult under den franske mestermaleren Edgar Degas’ berømte verk Portrett av en kvinne.

Diskusjon siden 1922

«Det har lenge vært diskutert hva dette maleriet skjulte», sier David Thurrowgood, konservator ved Queen Victoria Museum and Art Gallery i Australia, som har ledet prosjektet.

Allerede i 1922 kunne man skimte fargene fra portrettet som lå under, men først nå har kunsthistorikere kunnet ta i bruk moderne teknologi for bokstavelig talt å komme til bunns i saken.

Fotografisk detaljgrad

I 33 timer ble maleriet skannet med såkalt synkrotronstråling og røntgen- fluorescensspektroskopi for å kartlegge metalliske partikler i fargene på lerretet. Med data fra skanningen har forskerne kunnet gjenskape det skjulte portrettet med en nesten fotografisk detaljgrad.

Forskerne mener til og med å ha identifisert kvinnen på det skjulte portrettet som Emma Dobigny – en populær modell blant 1870-årenes kunstmalere.

Portrettet til venstre har hele tiden vært synligt. Men ny teknologi har gjort det mulig å avsløre at bildet også inneholder portrettet til høyre.