Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Det sixtinske kapel

Finner du Michelangelos skjulte budskap?

© Wikimedia
Kultur - Kunst

Ny teori: Michelangelo hisset på seg kirken med kvinnelige kjønnsorganer

Det var en hyllest til det feminine da Michelangelo malte åtte værhoder i Det sixtinske kapell. Det mener en gruppe forskere som mener at værhodene i virkeligheten symboliserer en livmor.

Det virker helt uskyldig: Åtte værhoder pryder den gigantiske freskoen som multikunstneren Michelangelo malte i Det sixtinske kapell.

Men ifølge forskere fra universitetet for helsevitenskap i Brasil symboliserer værhodene de kvinnelige forplantningsorganene - livmoren, eggstokkene og egglederne - og er både en hyllest til kvinnen og en provokasjon til den mannsdominerte katolske kirken.

Ifølge forskerne fra universitetet for helsevitenskap minner værhodet så mye om de indre kvinnelige kjønnsorganene at det ikke kan være tilfeldig.

© Web Gallery of Art/Shutterstock

Hevn over kirken

Michelangelo ble hyret til å male Det sixtinske kapell i 1508 av pave Julius 2., men havnet snart i klinsj med paven, som gang på gang kritiserte Michelangelos arbeid.

Som hevn fylte han maleriet med hemmelige koder, og da han senere ble hyret til også å male kapellets endevegg, provoserte han kirken med nakenmalerier.

"Som andre kunstnere i renessansen malte Michelangelo ofte seksuelle hentydninger og grove fornærmelser mot overmakten. For Michelangelo var det feminine hellig, fordi kvinner har evnen til å skape nytt liv, men de var en trussel mot kirken," sier Dr. Deivis de Campos, forsker ved universitetet for helsevitenskap i Brasil.

Skjulte symboler

Det tok Michelangelo fire år å få ferdig freskoen, som strekker seg over 5381 kvadratmeter og inneholder mer enn 300 figurer fra Bibelens skapelsesberetning. Forskere har senere funnet flere kvinnelige symboler i det enorme maleriet - senest altså værhodene som forskere mener skulle symbolisere den kvinnelige livmor.

Les også:

Kunst

Michelangelos kunst var for frekk til Det sixtinske kapell

6 minutter
Michelangelo
Kunst

Michelangelo ofret hendene for kunsten

3 minutter
Kunst

Picasso malte med ordinær husmaling

1 minutt

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul