Giunti Editore/Lattanzio Querena & Wiki Media Commons
Leonardo da Vinci og hans mor

Nytt dokument viser: Da Vincis mor var slave

Han ville egentlig bare skrive en historisk roman, men plutselig fant en italiensk professor et hittil glemt brev fra Leonardo da Vincis far. Brevet vender opp ned på den store kunstnerens familieforhold.

Til nå har forskere vært enige om at Leonardo da Vincis foreldre var notaren Piero da Vinci og en kvinne kalt Caterina, som trolig kom fra bondestanden. Men professor Carlo Vecce fra Durham universitet avkrefter nå den teorien. Under arbeidet med den historiske romanen Il sorriso di Caterina – La madre de Leonardo (på norsk: «Caterinas smil – Leonardos mor») har han finkjemmet Firenzes historiske arkiver.

Vecce er ekspert på da Vinci og har tidligere skrevet flere faglige bøker om den store renessansekunstneren. Da han gjorde research til sin nye roman, fant han blant annet et frigivelsesbrev der Leonardos far, Piero, setter slavekvinnen Caterina fra Tsjerkessia fri seks måneder etter sønnens fødsel.

Dette får professoren til å konkludere med at «Leonardos mor var en tsjerkessisk slave. Hun ble tatt fra hjemmet sitt i de kaukasiske fjellene, solgt og videresolgt flere ganger i Konstantinopel, deretter Venezia, før hun til slutt endte opp i Firenze. Her møtte hun en ung notar, Piero da Vinci».

Leonardo da Vincis barndomshjem

Mange historikere mener at Leonardo da Vinci ble født i dette huset i landsbyen Anchiano, i Toscanas Vinci-region.

© Roland Arhelger/Public Domain

Ikke alle historikere er enige

Carlo Vecces nye teori har skapt oppsikt blant historikere. Og ikke alle er enige med professoren. En av skeptikerne er professor Martin Kemp fra universitetet i Oxford: «Carlo Vecce er en dyktig forsker. Det er overraskende at han har publisert dokumentene sine i form av en fiktiv fortelling», undrer Kemp. «Jeg er fortsatt talsmann for en landlig mor.»

Kemp erkjenner imidlertid at teorien om at da Vincis mor opprinnelig var en slave, er «mulig».