Interfoto/Imageselect
De tre tenorer blåste nytt liv i opera

Opera fra A til Z

Intermesso, zarzuela og bukserolle – opera har sitt eget språk, og her får du et lynkurs i de viktigste begrepene så du er klar for din første operaforestilling.

Har du aldri overvært en opera? Da kan du gjøre deg klar for ditt første møte med den gamle kunstformen ved hjelp av HISTORIEs lynkurs i operaens grunnleggende begreper.

Så snart du går gjennom svingdøren til operahuset, vil du møte et hav av nye termer, og flere av dem inneholder litt verdenshistorie – enkelte fra de dystreste kapitlene.

Les om primadonnaer og hør smaksprøver på den høye c og kastrerte sangeres lyse stemmer. Her er 25 begreper som vil gjøre deg godt forberedt til en kveld i operaen:

Arie

Sopranen Sarah Brightman

Sopranen Sarah Brightman har spilt inn et hav av arier fra kjente operaer.

© U.S. Navy Petty Officer 1st Class Chad J. McNeeley

– er betegnelsen for en lengre solosang som oftest ledsaget av musikk. Ordet kommer fra det italienske aria, som betyr luft.

Bukseroller

Bukseroller er mannsroller som synges av en kvinne
© Shutterstock

– kalles mannsroller som synges av en kvinne. Formålet er å fylle en rolle som opprinnelig ble skrevet til en kastratsanger.

Den høye c

Lytt til noen av historiens flotteste c-er.

– er den tonen som den høyeste mannsstemmen, tenoren, må nå. Og nei, alle krystallglass i nærheten av tenoren går ikke i stykker når han tar den høye c.

Duodrama

Operaen «Fidelio» er et duodrama

Operaen «Fidelio» er et duodrama om kvinnen Leonore, som forkledd som mannen Fidelio prøver å befri sin ektefelle fra fengselet.

© Viennpixelart/Wikimedia Commons

– en opera som konsentrerer seg om to personer. Formen var populær på slutten av 1700-tallet og begynnelsen av 1800-tallet og inkluderer blant annet «Fidelio», Ludwig van Beethovens eneste opera.

Encore

Newzealandske Kiri Te Kanawa

I moderne tid gir stjerner som newzealandske Kiri Te Kanawa (i midten) bare ekstranummer under konserter, ikke midt i en operaforestilling.

© Ralph Daily from Birmingham, United States/Wikipedia

– Når publikum forlanger å få høre en vakkert utført arie på nytt, kalles gjentakelsen encore. Ekstranumre grep til tider om seg og fikk i 1786 Østerrikes keiser, Josef 2., til å forby encorer i operaen «Figaros bryllup». Keiseren ville gjerne hjem og legge seg.

Finale

Operaen «Turandot» slutter med det helt store braket.

– slutten på en akt eller hele operaen. Oftest befinner alle operaens sangere seg på scenen under finalen.

Grand opéra

Under en fransk grand opéra opptrådte også ballettdansere

Under en fransk grand opéra opptrådte også ballettdansere.

© Francesco Bagnara/Wikimedia Commons

– kalles de storstilte operaforestillingene som ble satt opp i Paris på midten av 1800-tallet. Sjangeren var preget av spektakulære scenedekorasjoner og spesialeffekter produsert ved hjelp av en innovasjon som det elektriske scenelyset.

Heltetenor

Richard Wagner i forestillingen «Tristan og Isolde»

Heltetenor forbindes mest med Richard Wagners operaer. Her fra forestillingen «Tristan og Isolde».

© Staatliche Verwaltung der Schlösser, München/Wikipedia

– er en mannsstemme med en dyp og mørk klang, som gjør den velegnet til helteroller. Den lysere tenorstemmen betegnes lyrisk tenor.

Intermesso

Fioliner og andre strykere brukes ofte til intermessoer

Fioliner og andre strykere brukes ofte til intermessoer.

© Shutterstock

– er et musikkstykke som operaens orkester spiller mellom forestillingens akter eller scener.

Jenny Lind

Jenny Lind ble kalt «den svenske nattergal»

Jenny Lind ble kalt «den svenske nattergal». Hun var en verdensstjerne og nær venn med andre berømtheter som Chopin og H.C. Andersen.

© Chemical Engineer/Wikimedia Commons

– svenske Jenny Lind (1820–1887) var en av 1800-tallets mest berømte operasangere. Hun ga konserter over hele Europa og i USA. Senere ble hun professor i sang ved Royal College of Music i London.

Kastratsanger

Video

– en mannlig sanger som har blitt kastrert før puberteten og derfor bevarer sin høye, lyse stemme.

Libretto

Librettoen til Giuseppe Verdis opera «Ernani» fra 1844

Librettoen til Giuseppe Verdis opera «Ernani» fra 1844.

© Wikimedia Commons

– er operaens tekst. Libretto er italiensk og betyr «liten bok».

Mezzosopran

Anne Sofie von Otter

Svenske Anne Sofie von Otter regnes for en av de største mezzosopranene gjennom tidene.

© Ewa-Marie Rundquist/Wikimedia Commons

– er den kvinnestemmen som ligger mellom den høye sopranen og den dype alten. Stemmen brukes ofte til roller som hekser, kloke koner eller utspekulerte forførersker.

«Nessun dorma»

Hør operaelskernes absolutte topphit.

– tittelen betyr «ingen må sove» og stammer fra Puccinis opera «Turandot». Arien var den legendariske italienske tenoren Luciano Pavarottis (1935–2007) signatursang og fremkalte stående applaus verden over.

Ouverture

Hør ouverturen til operaen «Figaros bryllup».

– kommer av det franske uttrykket for «åpning» og betegner operaens første musikkstykke. Ouverturen fanger tilskuernes oppmerksomhet og slår an operaens temaer. Etter ouverturen inntar sangerne scenen.

Primadonna

Maria Callas

Gresk-amerikanske Maria Callas (1923–1977) er for mange den ultimative primadonnaen. Hun var kjent for sitt flammende temperament.

© Joop van Bilsen/Anefo/Wikimedia Commons

– betegnelsen stammer fra det italienske uttrykket prima donna, førstedame, og betegner operatruppens ledende kvinnelige stjerne. Primadonnaer har rykte for å være vanskelige og krevende, derav uttrykket primadonnanykker.

Queen’s Theatre

Queen’s Theatre

Queen’s Theatre er i dag mest kjent for å oppføre musikalen The Phantom of the Opera uavbrutt siden 1986.

© Thomas Rowlandson (1756–1827) and Augustus Charles Pugin (1762–1832)/Wikimedia Commons

– grunnlagt allerede i 1705 ble Queen’s Theatre Londons ledende operahus på 1700- og 1800-tallet.

Repetitør

Repetitør

Det krever stor dyktighet å koke et helt orkesters musikk ned til klaver under prøvene. Bare de beste repetitørene klarer oppgaven.

© Shutterstock

– en pianist som øver inn operaens arier med solistene. Først senere øver solisten med forestillingens orkester.

Sopran

Lytt til en av historiens største sopraner: Montserrat Caballé (1933–2018).

– er operaens høyeste kvinnestemme, som ofte brukes til rollen som heltinne. Stemmetypen har mange variasjoner og strekker seg fra spinkle, lette stemmer kalt soubretter til de såkalte dramatiske sopranene som kan overdøve et 100 manns stort orkester.

Tenor

Se De tre tenorer i støtet.

– De tre tenorer blåste nytt liv i opera med sjarm og sine høye, lyse mannsstemmer. En TV-sendt konsert under VM i 1990 gjorde José Carreras, Plácido Domingo og Luciano Pavarotti verdenskjente langt utenfor operaens tidligere så elitistiske verden.

Unison

Unison betyr enslydende eller monoton
© Shutterstock

– kommer av det latinske ordet unisonus, som betyr enslydende eller monoton. Betegnelsen betyr at sangerne synger samme melodi i samme tonehøyde eller i én eller flere oktavers avstand.

Vibrato

Hør vibrato som får jorden til å skjelve.

– er en teknikk som består i å få stemmen til å vibrere ved raskt å skifte mellom to toner. Teknikken gir operasangere kraften til å overdøve orkesteret.

Xylofon

Det blir spilt xylofon i operaen «Hans og Grete»

I operaen Hans og Grete komponert av Engelbert Humperdinck (1854–1921) lød det toner fra en xylofon.

© Shutterstock

– hører du en xylofon, vet du at forestillingen er skrevet etter 1893, da instrumentet ble brukt i en opera for første gang.

«Yerma»

Se operaens dramatiske klimaks.

– operaer er ofte dramatiske som for eksempel «Yerma», som betyr gold på spansk. Den handler om en kvinne som dreper sin mann i fortvilelse over ikke å kunne bli gravid.

Zarzuela

Sjokk: Hovedrolleinnehaveren snakker midt i operaforestillingen.

– er en spesiell spansk form for opera som bryter med normen om at replikkene alltid synges i operaer. Under forestillingen må de medvirkende snakke, danse og naturligvis synge. Sjangeren oppsto trolig på 1600-tallet.