Salvador Dalí skal graves opp for å oppklare farskapssak

En 61 år gammel kvinne hevder at hun er Dalís uekte datter. Retten i Madrid har nå gitt tillatelse til å grave opp kunstnerens lik slik at det kan foretas en DNA-prøve.

28 år etter sin død må maleren Salvador Dalí nå ut i en farskapstest.

© Creative Commons/Allan Waren

Siden 1989 har den surrealistiske maleren Salvador Dalí ligget begravd i byen Figueres nordøst i Spania. Men nå ser det ut som at gravfreden hans forstyrres.

Den kvinnelige tarotkortleseren Pilar Abel påstår at hun er malerens datter. Og for å avklare påstanden har retten i Madrid nå beordret at Dalí skal tas opp av jorden. Det skriver New York Times.

Mor møtte maler i landsby

Pilar Abels mor, Antonia Martínez de Haro, tilbrakte flere somre i landsbyen Port Lligat som barnepike for barn i byen, der også Dalí og hans russiskfødte kone Gala, bodde.

Nå hevder Pilar Abel at moren ble gravid etter en kortvarig romanse med Dalí

Da Pilar var 8 år gammel, fikk hun høre av bestemoren sin at Dalí var hennes far, men det var først for sju år siden at hun konfronterte sin mor med påstanden. Og moren bekreftet den.

Dommen ankes

Tarotkortleseren forsøkte i 2007 å få tatt en DNA-test av en maske hun var i besittelse av, som hadde tilhørt maleren. Men resultatene var ikke entydige.

Derfor gikk Pilar Abel i 2015 til sak mot den spanske staten og Dalís fond. Hun har nå fått medhold i ønsket om å foreta en gyldig DNA-test.

Dalí testamenterte verker til en verdi av flere hundre millioner dollar til den spanske staten, og Dalís fond vil anke avgjørelsen.