Louvre Abu Dhabi, Shutterstock

Saudiarabisk prins kjøpte falsk da Vinci-maleri

Et medlem av den saudiarabiske kongefamilien går rundt med en flau smak i munnen. Eksperter hevder at hans dyre renessansemaleri er uekte.

Ca. fire milliarder kroner betalte den saudi-arabiske prinsen og kulturministeren Badr bin Abdullah i 2017 for et maleri. Ifølge det britiske auksjonshuset Christie’s i London var det snakk om et vaskeekte mesterverk av Leonardo da Vinci (1452-1519).

Fire år senere sår en av verdens mest anerkjente ekspertiser, Pradomuseet i Madrid, nå tvil om maleriets ekthet. Prinsen trodde at han kjøpte originalverket “Salvator Mundi” som eksperter vet at da Vinci selv malte minst én utgave av. Men originalen kan siden ha gått tapt.

I stedet kan prinsens «Salvator Mundi» godt ha blitt malt av en av da Vincis elever, ettersom flere versjoner av verket ble fremstilt i mesterens atelier opp gjennom årene.

Prado legger seg dermed tett opp til en vurdering fra da Vinci-eksperten Vincent Delieuvin fra Louvre-museet i Paris. Han kritiserer prinsens verk for å inneholde "detaljer av overraskende lav kvalitet".

Delieuvin mener at en helt annen utgave av "Salvator Mundi" har større sjanse for å være da Vincis original. Dette maleriet ble solgt til en privat kunstsamler i 1999.

Prins Badr bin Abdullah kjøpte det enormt dyre maleriet.

© Ministry of Culture, Saudi Arabia

Alvorlig tap for arabisk Louvre-museum

Prins Badr bin Abdullah antas å ha kjøpt sin fire milliarder kroner dyre brøler med henblikk på å la maleriet stilles ut på oljesjeikenes prestisjeprosjekt: det nye Louvre-museet i Abu Dhabi. Om maleriet fortsatt skal henges opp der, vites ennå ikke.