Stjålet Van Gogh-maleri levert tilbake i IKEA-pose

Kunstverdenens Indiana Jones har gjort det igjen. Et Van Gogh-maleri til en verdi av 70 millioner kroner har gått fra tyver til narkobaroner før det plutselig havnet i hendene på en berømt kunstdetektiv.

”Vårhage i Nuenen”, Vincent van Gogh

"Det var en liten forbannelse over det", forklarer Arthur Brand om maleriet, som ingen i den kriminelle underverdenen ville ha noe med å gjøre.

© Public Domain/IKEA & Shutterstock
”Vårhage i Nuenen”, Vincent van Gogh
© Public Domain/IKEA & Shutterstock

For tre og et halvt år siden ble et vindu knust på Singer Laren-museet i Nederland kl. 03.15 om morgenen. Tyven trengte seg inn i museet og visste nøyaktig hva han skulle gå etter - maleriet "Vårhage i Nuenen" av Vincent van Gogh, som hadde blitt verdsatt til 70 millioner kroner.

Men med hjelp fra en av verdens ledende kunstdetektiver har maleriet nå blitt levert tilbake til museet på en høyst uvanlig måte.

Etter flere års arbeid for å finne maleriet ringte det på døren til kunstdetektiven Arthur Brand, og da han åpnet, fikk han overrakt en krøllete IKEA-pose med noe som var pakket inn i bobleplast. Brand skyndte seg inn i leiligheten med maleriet, fjernet forsiktig bobleplasten og konstaterte at det ikke var noe annet enn det berømte maleriet.

"Det er ham. Van Gogh er tilbake", sa Brand til seg selv ifølge en uttalelse til avisen The Guardian.

Kunstverdenens "Indiana Jones" fikk maleriet tilbake

Allerede to år før maleriet havnet i Brands leilighet, var tyven tatt og dømt for dette og et annet tyveri. Men han hadde allerede solgt verket videre til kontakter i den kriminelle underverdenen, og ingen visste hvor det hadde havnet.

Men saken hadde fått så mye medieoppmerksomhet at maleriet var nesten umulig å selge, selv til andre kriminelle.

"Ingen ville ha noe med det å gjøre, for det var faktisk ikke verdt noe lenger", forklarer Brand.

Det viste seg at maleriet hadde havnet i hendene på narkobaronen Peter Roy K. Etter å ha forsøkt å selge det uten hell, prøvde han å tilby det til myndighetene i bytte mot at han fikk redusert straff i en sak om narkotikaimport.

Han lyktes imidlertid ikke, og til slutt var maleriet ikke engang verdt å beholde.

"Mr. Brand, jeg kan gi deg Van Gogh-maleriet, men jeg vil ikke ha noen problemer", sto det i den første e-posten til Brand, tilsynelatende fra Peter Roy K.

Det ser ikke ut til at han får det heller, men Brand har lagt merke til at spesielt rammen har blitt noe medtatt av de tre årene i kriminelle hender.

Arthur Brand

Arthur Brand kalles "kunstverdenens Indiana Jones" og er mest kjent for å ha funnet bronsestatuene kjent som "Hitlers hester".

© Arthur Brand