Fars Media Corporation & Capt. Kenneth Stewart
Bamian-Buddha, Afghanistan

Taliban selger billetter til kulturskatter de selv har ødelagt

Etter å ha fjernet «ugudelige» monumenter med alt fra luftvernvåpen til hammere forsøker Taliban nå å støtte opp om Afghanistans skrantende økonomi ved å selge billetter til de kulturskattene de selv har smadret.

Taliban er ikke akkurat kjent som historiens voktere. Da den fundamentalistiske gruppen kom til makten i Afghanistan i 1996, ble utallige antikke statuer og kunstgjenstander ødelagt i årene som fulgte, bl.a. fordi Taliban trodde de forestilte avguder og derfor burde ødelegges.

Men etter at de i årevis har omdannet landets kulturarv til aske, selger Taliban nå billetter til besøkende ved de monumentene de selv har ødelagt – i et forsøk på å styrke Afghanistans skrantende økonomi.

Washington Post melder at Afghanistans turistportefølje nå inkluderer et par 1400 år gamle gigantiske steinbuddhaer som ble sprengt i 2001 som en del av «en utrenskning av ikke-islamsk kunst».

Nå kan landets få turister i stedet glede seg over at de kan få lov til å betale for å se et hull i et fjell.

Forsøkte å ødelegge buddhaer i 1300 år

Bamian-buddhaene, som lå i den sentrale Hazarajat-regionen i Afghanistan, var en gang majestetiske symboler på buddhistisk kunst og kulturarv. Buddhismen kom til landet med keiser Ashoka av Magadha (oldtidsrike i dagens India) cirka 250 f.Kr., og Afghanistan hadde en stor buddhistisk befolkning frem til rundt 715 e.Kr., da abbasidenes muslimske kalifat knuste et lokalt opprør og mange buddhister måtte flykte.

I de neste 1300 årene var de to store Buddha-statuene på henholdsvis 55 og 38 m ofte en torn i øyet på landets muslimske herskere, og de ble forsøkt ødelagt flere ganger.

Det var imidlertid ikke før i 2001 at Taliban lyktes med å fullføre ødeleggelsene, da de over to dager skjøt med luftvernraketter og artilleri mot de to statuene og plantet eksplosiver i dem for å få sprengt dem i stykker en gang for alle.

Bamian-Buddha i Sri Lanka

I Sri Lanka er det bygget en kopi i full størrelse av den minste av de to Bamian-buddhaene som Taliban ødela med luftvernraketter i 2001.

© Shutterstock

Taliban tur-retur

Ikke lenge etter at de to buddhaene ble ødelagt, ble USA rammet av terrorangrepet 11. september. Afghanistan huset terroristen Osama Bin Laden, og landet ble invadert av en amerikansk-ledet koalisjon som fjernet Taliban fra makten.

Men da USAs og NATOs styrker endelig trakk seg ut av landet i 2021, kom Taliban raskt tilbake. Nå hadde de kontroll over et land der økonomien falt med cirka 20 pst. bare i 2021. Desperate midler måtte tas i bruk, og de berømte Buddha-statuene hadde tidligere vært populære turistmål.

I 2022 ble det derfor mulig å besøke de ødelagte Bamian-buddhaene for «57 cent for lokalbefolkningen og 3,45 dollar for utlendinger», forteller Washington Post.

200 000 kom for å se de tomme hullene

Omtrent 200 000 turister skal ha besøkt de ødelagte buddhaene i 2022, og den afghanske embetsmannen Saifurrahman Mohammadi sier at landets ødelagte antikviteter har potensiale «til å bringe inn betydelige turistpenger».

Mohammadi har bl.a. planer om å bygge et suvenirmarked i nærheten av de ødelagte statuene.

Siden 2011 har adskillige eksperter under ledelse av UNESCO arbeidet med å gjenskape statuene og redde andre deler av Afghanistans kulturarv. Arbeidet stoppet imidlertid i 2021 da Taliban igjen kom til makten.