National Trust/James Dobson
Kvinner rører ved gammelt veggteppe

To tiårs reparasjon: Overdådig 400 år gammelt gobeleng får nytt liv

Etter mer enn to tiår på verkstedet, tusenvis av timer med nål og tråd og millioner av kroner i utgifter har et overdådig gobeleng fra 1500-tallet endelig fått tilbake sine opprinnelige farger.

Det har tatt hele 24 år å få fargene i det kostbare Gideon-gobelenget til å skinne igjen.

De 13 veggteppene, som nå alle igjen henger i Hardwick Hall i det sentrale England, er den største komplette samlingen fra den tiden som har overlevd frem til i dag.

Restaureringsarbeidet har totalt kostet 1,7 millioner pund – ca. 22 millioner kroner – ifølge en pressemelding fra bevaringsorganisasjonen National Trust, som står bak prosjektet.

Engelsk adelsdame utsmykket nytt hjem med bibelmotiver

Tapetet er oppkalt etter motivet, som skildrer den gammeltestamentlige historien om hærføreren Gideon. Ifølge Dommernes bok ble han utvalgt av Gud til å frigjøre israelittene fra midjanittene – et nomadisk folk som var ute etter israelittene fordi de hadde begynt å tilbe andre guder.

De 13 broderte veggteppene, som skildrer Gideons kall og påfølgende seire, ble kjøpt av den engelske adelskvinnen Elizabeth Talbot i 1592.

Hun var venninne med dronning Elisabet 1. og en av Englands rikeste kvinner i samtiden.

Bess of Hardwick, som Talbot ble kalt på folkemunne, hadde skrapt sammen en enorm formue etter å ha overlevd tre rike ektemenn.

I 1590, kort tid etter at hennes tredje mann – George Talbot, 6. jarl av Shrewsbury – døde, begynte hun å bygge landstedet Hardwick Hall, som anses som et kroneksempel på elisabetansk arkitektur.

Gobelenget får tilbake fargene

Etter 24 års restaurering, som har kostet millioner av kroner og krevd flere tusen timers arbeid, fremstår Gideon-gobelenget så godt som nytt.

Veggteppe viser ridder med flagg
© National Trust/Robert Thrift

Trettende og siste veggteppe før restaurering.

Brodert veggteppe viser riddere
© National Trust/James Dobson

Etter 24 års arbeid har veggteppet fått tilbake fargene.

Flere tusen timer med håndarbeid

Teppene i Gideon-gobelenget hadde ikke blitt flyttet eller tatt fra hverandre siden de ble hengt opp i Hardwick Hall på slutten av 1500-tallet, noe som er sjeldent.

Men tidens tann har likevel satt sitt preg på de detaljerte broderiene, som hvert måler ca. 7 ganger 6 meter.

Flere steder har det gjennom århundrene blitt revet hull i teppene, som er blitt lappet – noen bedre enn andre.

I 1999 ble det derfor bestemt at lappene skulle fjernes og skadene repareres fra bunnen av. Samtidig samlet National Trust inn penger til å restaurere fargene i broderiene til sin opprinnelige prakt.

Ett etter ett ble de store, tunge veggteppene demontert og sendt til et spesialrenseri i Belgia. Deretter kom de tilbake til England og kom under nålene til bevaringsfondets konservatorer på verkstedet i Norfolk.

De har brukt hele 5470 arbeidstimer på å sy, farge og brodere nytt liv i de gamle veggteppene.

Flere steder måtte det håndfarget spesialgarn til for å treffe de helt riktige fargene i motivene av den gammeltestamentlige krigeren.

Den 21. juli ble det trettende og siste teppet endelig hengt opp på plassen sin i Hardwick Hall.

Engelsk slott under blå himmel

Gideon-gobelenget henger i Hardwick Hall, som anses for et av de flotteste eksemplene på elisabetansk arkitektur.

© National Trust/Robert Morris