Channel 4/Rob Parfitt

TV-program vil destruere Hitlers kunst

Hvis publikum stemmer for det, vil programlederen i et nytt britisk TV-program ødelegge malerier og skulpturer som kontroversielle kunstnere har laget. Hitler og Picasso risikerer å gå opp i flammer.

Kan man sette pris på et kunstverk selv om kunstneren bak er kontroversiell? Det spørsmålet stiller et nytt engelsk TV-program.

Channel 4 har bl.a. kjøpt et maleri av Adolf Hitler, som har millioner av menneskeliv på samvittigheten.

Også verker av Pablo Picasso, som mishandlet kvinner, og den pedofilidømte britiske maleren og TV-kjendisen Rolf Harris vil bli behandlet i programmet.

Programsjef for Channel 4, Ian Katz, forklarer:

«I programmet vil det være talsmenn for hvert kunstverk. Det vil være noen som argumenterer – ikke for Hitler – men for at hans karakters moral ikke skal være avgjørende for om et kunstverk skal eksistere eller ikke.»

Til slutt blir det imidlertid opp til publikum om programlederen Jimmy Carr skal ødelegge kunstverket eller ikke i TV-programmet «Jimmy Carr Destroys Art» – Jimmy Carr ødelegger kunst.

Da Hitler var 23 år gammel, malte han Wiens Karlskirke. Hvilket verk Channel 4 har kjøpt, vites imidlertid ikke. Over 50 Hitler-malerier er i årenes løp blitt solgt på auksjon.

© Adolf Hitler

Professor: Verker bør bevares

Allerede før den har blitt vist, har programserien skapt ramaskrik blant for eksempel jødiske foreninger og kunstinteresserte.

Kunstprofessor dr. Sam Rose fra St. Andrews University påpeker verkenes historiske verdi:

«Hvor uheldig det enn er, er verker av Hitler og Gill (den pedofile kunstneren Eric Gill, red.) nå en del av viktig historie og kan i fremtiden hjelpe oss å forstå ting om oss selv. Verkene hører hjemme i et arkiv så de kan studeres», sier Rose.