metmuseum.com

Utstilling feirer oldtidens fargerike statuer

Et amerikansk museum har gått amok med maling. Antikke marmorstatuer har fått tilbake sin opprinnelige kulør og vitner om fargegleden for tusenvis av år siden.

I antikkens Roma og Athen var ikke sentrum preget av hvite marmorstatuer. I stedet strålte statuene med sterke farger. Da fortidens arkeologer gravde ut statuene, fikk mange av dem bare et glimt av fortidens fargeorgie før oksygen ødela den skjøre malingen.

Metropolitan Museum of Art i New York er nå klart til å stille ut en rekke av sine mest kjente statuer – malt slik de så ut for over 2000 år siden. Andre museer rundt om i verden har tidligere stilt ut fargelagte kopier, men The Met har gått ekstremt grundig til verks for å lage naturtro statuer.

Utstillingen «Chroma: Ancient Sculpture in Color» er resultatet av et årelangt samarbeid mellom arkeologer, kunstnere og kjemikere. Først ble originalene nøye undersøkt med UV-lys og følsomme måleinstrumenter for å slå fast hvilke farger de en gang hadde hatt.

Sfinkser var populære fabeldyr i antikkens Hellas. I mange år har The Met stilt ut den fargeløse utgaven, men 500 år f.Kr. strålte den av farger i en by på halvøya Attika.

© metmuseum.com

Utstillingen er åpen frem til mars

Hver eneste sprekk og revne i statuene ble undersøkt for å finne spor av pigment som kunne avsløre fargen på ansikt, øyne, hår og klær. For enkelte statuer kunne ekspertene støtte seg til gamle tegninger fra den gang de ble funnet og før malingen flasset av.

En kunstner fargela deretter en nøyaktig 3D-kopi av statuen – en minst like tidkrevende prosess. Utstillingen kan ses på The Met frem til 26. mars 2023.