Wandering Wounder
Sycamore Gap Tree, Hadrians Mur, Robin Hood

Mistenkt for å ha felt Robin Hoods tre med motorsag

"The Sycamore Gap Tree" sto vakkert ved Hadrians mur og var i århundrer et landemerke for lokalbefolkningen og et samlingspunkt for hele England. Men det har en mann med motorsag nå satt en stopper for.

Fotograf Ian Sproat trodde først at det var en dårlig spøk. Men det gikk snart opp for ham at den forferdelige nyheten var sann.

Samme natt - natten til 28. september 2023 - hadde noen brukt motorsag til å felle det store platanlønntreet kjent som "The Sycamore Gap Tree" i Northumberland i England.

Der det majestetiske treet en gang hadde strukket grenene sine mot himmelen fra en åpning i klippene i landskapet, var det nå gapende tomt.

"Det var som om hjertet mitt ble revet ut av brystet på meg", kommenterer Sproat, som bor i nærheten og ofte har fanget treet i linsen.

Tre var hele Englands samlingspunkt

Fotografen er langt fra den eneste som sørger. Det store platantreet var berømt ikke bare i Northumberland, men i hele England.

Treets symmetriske vekst og plassering ved Hadrians mur, en romersk befestning fra rundt år 100, ga det et tidløst og opphøyet utseende og gjorde det til et av Storbritannias mest fotograferte steder.

I generasjoner har treet vært et møte- og samlingssted, for eksempel når man skulle fri til sin elskede. Andre kom hit for å ta et siste farvel og spre asken etter sine døde.

Også filmskapere har hatt et godt øye til The Sycamore Gap Tree. I 1991 ble det for eksempel brukt med stor effekt som kulisse i eventyrfilmen “Robin Hood: Prince of Thieves”.

Filmen gjorde treet berømt og ga det tilnavnet Robin Hoods tre.

Sycamore Gap Tree, Hadrians Mur, Robin Hood

Det vakre treet sto i en åsside med Hadrians mur til venstre for seg.

© Clementp.fr

I 2016 ble det vakre treet til og med kåret til årets tre i Storbritannia.

Men etter hærverket står bare en stubbe igjen. Saken er fortsatt under etterforskning, og politiet mistenker en 60 år gammel mann, som nå er arrestert.

Organisasjonen The National Trust, som er ansvarlig for området, håper at treet kan bevares.

"Det er et platanlønntre, så det er en mulighet for at stumpen vil vokse ut igjen. Men det vil aldri bli det samme", sier Andrew Poad, daglig leder i The National Trust, til avisen The Guardian.

VIDEO: Se The Sycamore Gap Tree i Robin Hood-filmen:

Video