Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Listen over museumsulykker er lang. Blant annet har et barn slått hull i et dyrt maleri, og en student har sittet fast i en vagina-monument.

© YouTube/Creative Commons
Kultur

Fingrene av fatet: Sju ubegripelige – og dumme – museumsulykker

For noen museumsgjester blir fristelsen for stor: De klarer ikke å la være å røre eller klatre på utstilte gjenstander. Og den fristelsen har resultert i både brukne bein, ødelagte sarkofager og fastklemming i vagina-monument.

I august løftet et foreldrepar sønnen sin over en utstillingsmonter på Prittlewell Priory Museum i Essex i England.

Montrene pleier å være der for en grunn, men foreldrene ga blaffen i reglene og satte pjokken i en sandsteinssarkofag fra middelalderen.

Det resulterte i at sarkofagen veltet ned fra stativet og fikk en stor sprekke ned gjennom midten og slo et stykke ut av bunnen. Deretter forlot foreldre og barn museet i en rasende fart – sannsynligvis uten å ha fått tatt bildet som kan ha satt hele elendigheten i gang.

© Southend-on-Sea Borough

Foreldreparet fra England er likevel langt fra de eneste som har vært uheldige – mer eller mindre bevisst – med historiske og kunstneriske museumsgjenstander.

Klokke falt ned fra veggen

I juni 2016 ødela en mann en verdifull treklokke på National Watch and Clock Museum i Pennsylvania. Uret hadde hengt i fred og ro på museet frem til mannen og hans kone kom forbi.

Krone gikk i bakken

I mai 2015 veltet et par kronen av statuen “Statue of the Two Hercules”, som står på Piazza del Comune i den italienske byen Cremona. Etter sigende skulle paret ha klatret opp på det for å ta bilder.

Til venstre ses “Statue of the Two Hercules” som den ble skapt, og på bildet til høyre er kronen veltet på bakken.

© Twitter @dianacorridori

Bein knakk under selfie-knipsing

Selfie-ulykker er ikke et ukjent begrep, og det var nettopp forsøket på en selfie som endte med at en student i 2014 klarte å brekke beinet på statuen “Drunken Satyr” på museet Accademia di Brera i Milano.

Heldigvis var statuen en kopi av originalen, som stammer fra antikkens Hellas.

Drunken Satyr

© Creative Commons

Satt fast i vagina

Som sagt kan fristelser noen ganger bli for store. Og i juli 2014 satte en student seg fast i skulpturen Pi Chacan utenfor universitetet i tyske Tübingen.

Det karakteristiske ved denne skulpturen er at den ligner en vagina.

Pi Chacan

© Creative Commons

Barn slo hull i maleri

I Taiwan i 2015 snublet en klumsete 12-åring i et maleri som er verdt 1,5 millioner dollar (rundt 10 millioner norske kroner).

Maleriet “Flowers” er malt av italienske Paolo Porpora i 1600-tallet, og det er et av de få maleriene kunstneren selv har signert.

Heldigvis kunne maleriet repareres på bare 12 timer.

Rev fingeren av Jomfru Maria

Det er ikke bare barn og unge som tabber seg ut på museum. I 2013 brakk en amerikansk turist fingeren av en 600 år gammel Jomfru Maria-statue da han skulle prøve å måle sin egen hånd mot den.

Statuen er laget av den italienske billedhoggeren Giovanni d’Ambrogi.

Les også:

Romerriket

Colosseum var en gave til romerne

2 minutter
Historiske storbyguider

Guide: Bibelens Jerusalem

12 minutter
Romerriket

Myteomspunnet mur funnet i Jerusalem

2 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul