A. Bouzouggar, INSAP, Morocco

Nytt funn: Selv huleboere elsket blingbling

I en marokkansk hule har arkeologer funnet bevis på at steinaldermennesker hadde en annen smak innen smykker enn vi har.

Mellom 2014 og 2018 gravde arkeologer ut Bizmoune-hulen på Marokkos sørvestlige atlanterhavskyst. I hulen, som var bebodd i steinalderen for 142 000 til 150 000 år siden, fant arkeologer bl.a. 33 sneglehus. Ved første øyekast vakte de ikke oppsikt, men nå viser sneglehusene seg å være litt av en sensasjon.

Et amerikansk forskerteam har undersøkt de bare 1,25 cm lange gjenstandene og har kommet til konklusjonen at det er snakk om intet mindre enn verdens første smykker.

"Vi vet ikke hva de symboliserte, men de var tydeligvis symbolske gjenstander som ble båret på en måte så andre mennesker kunne se dem", forklarer antropologiprofessor Steven Kuhn ved University of Arizona.

Bizmoune-grotten ligger ca. 120 km nord for Agadir i Marokko.

© A. Bouzouggar, INSAP, Morocco

Minimale spor var avgjørende

Alle sneglehusene hadde små hull som var naturlig dannet. Men forskerne la også merke til at perlemoret rundt hullene var slitt av – sannsynligvis fordi en snor var blitt trukket gjennom dem. Over tid hadde snoren skrapt av perlemoret.

Rester av rødt pigment og oker på sneglehusene tyder dessuten på at noen av dem en gang har vært malt.

Dette fikk forskerne til å konkludere med at det må ha vært snakk om smykker.

Hvis det virkelig er snakk om smykker, er sneglehusene det eldste tegnet på at mennesker ikke bare brukte kroppsmaling, men også halskjeder, armbånd og lignende.