Onde ånder ble fordrevet med utslitt sko

En brukt sko har vært skjult i en vegg på Cambridge University i 300 år. Skoen var en del av et overtroisk ritual som skulle beskytte mot onde ånder.

Skoen som skulle beskytte mot onde ånder på Cambridge University er 300 år gammel og svarer til størrelse 39.

© Cambridge Archeological Unit

De siste 400 årene har det funnet sted store historiske begivenheter i the Senior Combination Room på Cambridge University i England.

Det var her Karl 1. ble forlovet med sin kommende hustru, Henriette Maria, i 1620-årene og under 2. verdenskrig var det her deler av planene for D-dagen ble lagt.

Men ingen har visst at lokalet var under magisk beskyttelse, før nå. 1. august i år fant håndverkere nemlig en 300 år gammel sko i størrelse 39 med et hull i sålen, gjemt i veggen.

Onde ånder lokket i felle

Opp gjennom 1900-tallet var overtro utbredt i England, og britene fryktet særlig onde ånder. For å bli kvitt dem, satte de opp feller: Brukte sko ble gjemt i vegger for å lokke åndene bort fra mennesker. Forskerne mener at tradisjonen med å skjule sko i veggen går helt tilbake til 1300-tallet.

Men sko var ikke den eneste måten å bli kvitt onde onder på. Såkalte hekseflasker med hår og urin ble også plassert i vegger sammen med vin, nåler og urter, og spesielt fæl ondskap ble fordrevet med døde katter.

Skoen er brukt, og så slitt at det er hull i sålen.

© Cambridge Archaeological Unit

Viktig bevis på overtro

Siden 1950-årene har nesten 2000 sko dukket opp fra klostre til katedraler og slott i det nordlige Europa. "De er viktige vitnesbyrd om overtroen som eksisterte i Nord-Europa i mange hundre år," sier Richard Newman fra Cambridges arkeologiske avdeling. Han legger til at skoen som ble funnet på Cambridge, godt kan ha tilhørt en tidligere rektor.