Skoen som skulle beskytte mot onde ånder på Cambridge University er 300 år gammel og svarer til størrelse 39.

© Cambridge Archeological Unit

Onde ånder ble fordrevet med utslitt sko

En brukt sko har vært skjult i en vegg på Cambridge University i 300 år. Skoen var en del av et overtroisk ritual som skulle beskytte mot onde ånder.

De siste 400 årene har det funnet sted store historiske begivenheter i the Senior Combination Room på Cambridge University i England.

Det var her Karl 1. ble forlovet med sin kommende hustru, Henriette Maria, i 1620-årene og under 2. verdenskrig var det her deler av planene for D-dagen ble lagt.

Men ingen har visst at lokalet var under magisk beskyttelse, før nå. 1. august i år fant håndverkere nemlig en 300 år gammel sko i størrelse 39 med et hull i sålen, gjemt i veggen.

Onde ånder lokket i felle

Opp gjennom 1900-tallet var overtro utbredt i England, og britene fryktet særlig onde ånder. For å bli kvitt dem, satte de opp feller: Brukte sko ble gjemt i vegger for å lokke åndene bort fra mennesker. Forskerne mener at tradisjonen med å skjule sko i veggen går helt tilbake til 1300-tallet.

Men sko var ikke den eneste måten å bli kvitt onde onder på. Såkalte hekseflasker med hår og urin ble også plassert i vegger sammen med vin, nåler og urter, og spesielt fæl ondskap ble fordrevet med døde katter.

Skoen er brukt, og så slitt at det er hull i sålen.

© Cambridge Archaeological Unit

Viktig bevis på overtro

Siden 1950-årene har nesten 2000 sko dukket opp fra klostre til katedraler og slott i det nordlige Europa. "De er viktige vitnesbyrd om overtroen som eksisterte i Nord-Europa i mange hundre år," sier Richard Newman fra Cambridges arkeologiske avdeling. Han legger til at skoen som ble funnet på Cambridge, godt kan ha tilhørt en tidligere rektor.