Oxford Universitet var rugekasse for imperiets elite
I nesten tusen år har universitetet i Oxford vært utklekkingsanstalt for noen av historiens mest kjente verdensledere, imperiebyggere og nobelprisvinnere. Bak eliteuniversitetets fasade lurer mørke kapitler med brutale drap og blodige opprør.

På Oxford-universitets våpenskjold ses en åpen bok der det siden 1600-tallet har stått "Dominus illuminatio mea" (på norsk: Herren er mitt lys).
En kald oktoberdag i 1555 er en stor menneskemengde samlet foran Balliol College ved universitetet i Oxford.
To år tidligere har Maria 1. – Henrik 8.s katolske datter – inntatt Englands trone og begynt en storstilt utrenskning blant rikets protestantiske elite. Nå er turen kommet til biskopene Hugh Latimer og Nicholas Ridley.
De to mennene blir bundet til en stolpe og får en sekk med krutt om halsen. Rundt dem blir det lagt kvister og ved. Endelig får den ventende bøddelen tegn til å fyre opp bålet.
«Gled deg, mester Ridley, og hold hodet høyt», roper Latimer da flammene får tak. «I dag skal vi tenne et så stort lys her i England at det ved Guds nåde aldri skal slukkes!»
Ordene ble Latimers siste. Få øyeblikk senere slikket flammene seg opp til kruttposen, og biskopens overkropp gikk i luften. Ridley var ikke like heldig.
Svogeren hans kastet desperat mer ved på bålet slik at flammene skulle nå Ridleys kruttpose raskere og gjøre slutt på lidelsene hans. Men veden hadde motsatt effekt, den dempet flammene. Ridley ble langsomt brent til døde mens han brølte: «Ilden vil ikke ta fatt!»
Henrettelsene av de to biskopene var langt fra den eneste voldelige hendelsen i Oxford universitetets historie. Helt siden unge menn begynte å strømme til Oxford for å motta undervisning hos lærde på slutten av 1000-tallet, hadde byens innbyggere og studentene ligget i konflikt med hverandre.
I 1228, 1236 og 1298 endte det opp med blodige kamper og dødsfall. I februar 1355 toppet det seg. Et vertshusslagsmål utviklet seg til regelrette kamper. Etter tre dagers blodsutgytelser lå 63 studenter døde i Oxfords gater.
Drapet på studentene gjorde kong Edvard 3. rasende på byens befolkning. Siden universitetet i Paris hadde forvist engelske studenter i 1167, hadde kongehuset sett et stort potensial i Oxford som rugekasse for rikets mest begavede.
Som straff for blodbadet befalte Edvard 3. at byens befolkning skulle betale 63 sølvmynter hvert år til universitetet som bot for de døde – en straff som først ble opphevet i 1825.