To mektige riker langt mot øst var sentrale i oppfinnelsen av brettspill. Her er den ofte tusenårige historien bak noen av vår tids mest populære spill
Innholdsoversikt
- Backgammon har rötter i antiken
- Domino slog igenom i 1700-talets Europa
- Kortleken fick sitt utseende 1480
- Monopol var för politiskt
- Kalaha – antikt spel uppfanns i USA
- Schack gav utrymme för skicklighet
- Mahjong förbjöds i Maos Kina
- Fia med knuff – slavar var spelpjäser
- Trivial Pursuit – quiz til hjemmebruk
Backgammon har rötter i antiken
Backgammons opprinnelse: Romerriket på 400-tallet eller tidligere
- Oppfunnet: 400-tallet eller tidligere
- Opphav: Romerriket
Mange av de tidligste spillene er forløpere til backgammon, og spillet blir derfor regnet som ett av verdens eldste. Både det egyptiska senet og det kongelige spillet fra Ur har blitt pekt ut som eldre slektninger. Det gresk-romerske spillet tabula har enda flere likhetstrekk med backgammon. Dette spillet ble første gang beskrevet i et dikt om den bysantinske keiseren Zeno, som på 400-tallet tapte i tabula på grunn av et uheldig terningkast.
Som i backgammon går det antikke spillet ut på å flytte femten spillbrikker i motsatte retninger mot et bo. Den eneste forskjellen er at man i tabula bruker tre i stedet for to terninger. I Hellas kalles backgammon fortsatt tabula. Man har funnet brett i ulike materialer, og det betyr antakelig at det var en aktivitet for både fattig og rik.
Det var imidlertid først i 1600-tallets England at man begynte å bruke navnet backgammon, etter saksiske baeck, tilbake, og gammon, spill. Kort tid etter utarbeidet engelskmannen Edmund Hoyle de moderne reglene for spillet.
Spillet ble popularisert på 1900-tallet, først og fremst takket være sosietetsløven Alex Obolensky som åpnet backgammonklubber i New York. Spillet er fortsatt kjent, selv om dets glansdager er over.
Domino slog igenom i 1700-talets Europa
Domino oppfunnet i Kina
- Oppfunnet: Uklart
- Opphav: Kina
Det fins flere ulike historier om spillet dominos opprinnelse. Ifølge en kinesisk legende var det en soldat ved navn Hung Ming (181–234 e.Kr.) som skapte spillet for å holde soldatene våkne under nattevakten.
Det blir også sagt at dominobrikker ble solgt av omreisende i keiser Xiasongs regjeringstid (1162–89). Uansett opprinnelse har det tidligst kjente dominospillet blitt datert til 1120, i Kina.
På 1700-tallet ble domino en hit i Italia, Frankrike og England. I Frankrike ble det produsert et såkalt domino-puslespill, der man skulle matche de rektangulære bitene til et mønster.
Spillet går ut på at brikker med samme antall prikker kan legges inntil hverandre. Den som først blir kvitt alle brikkene, vinner. Navnet domino stammer fra det latinske ordet Dominus, som betyr husets herre eller mester.
Det første verdensmesterskapet i domino ble avholdt i 2005. I dag spilles spillet over hele verden, men først og fremst i Sør-Amerika og Karibia.
Kortleken fick sitt utseende 1480

De tidligste standardvalørene var mynt, sverd, beger og staver.
Kortspill oppfunnet i Kina på 800-tallet
- Oppfunnet: 800-tallet
- Opphav: Kina
Den kinesiske forfatteren Su E var den første som nevnte kortspill i skrift. Su E levde under Tang-dynastiet på 800-tallet, og han beskriver hvordan keiser Yizongs datter, prinsesse Tongchang, spiller kort med sin manns slektninger.
Disse kortene skal ha lignet flate og bøyelige dominobrikker, og noen forskere mener derfor at kortspillet var en videreutvikling av domino.
Det finnes også teorier om at spillkort stammer fra de pinner og piler som ble brukt ved spådom i Korea. Disse bar malte emblemer som anga deres rang og som senere ble kopiert på lange, smale papirstrimler.
I begynnelsen fantes det en rekke kortspillvarianter. Da spillkortene først kom til Europa på 1300-tallet, besto valørene av mynter, beger, sverd og staver. Men det har også eksistert spill med nøkler, våpenskjold, roser, eikenøtter og vindrueklaser.
Det var først i 1480 at spillekortene fikk sitt moderne utseende med 52 kort inndelt i hjerter, ruter, kløver og spar. Disse var billige å trykke og spre, siden de bare hadde to farger og et enhetlig symbol som ble gjentatt på enkle tallkort.
Spillekort var ikke lenger bare dyrebare håndmalte kunstverk ment for eliten, men ble til glede for alle. I årenes løp har det blitt utviklet en lang rekke kortspill, hvorav bridge og poker fikk størst utbredelse.
Monopol var för politiskt

Spillbrettet til Monopols forgjenger The Landlords Game som handlet om eiendomspriser.
Monopol utviklet i USA mellom 1903 og 1934
- Oppfunnet: 1903
- Opphav: USA
Journalisten Elizabeth Magie ønsket å opplyse folk om at utleiere tok altfor høye husleier, og i 1903 laget hun derfor noe hun kalte «utleiers spill,» som skulle forklare beskatningen av fast eiendom. Men Magie ble avvist da hun kontaktet spillselskapet Parker Brothers. De syntes det hørtes altfor politisk ut.
Ryktene om spillet med dets regler spredte seg med tiden til den arbeidsløse el-montøren Charles Darrow. Han forenklet spillet og fikk Parker Brothers til å ombestemme seg og si ja i 1934.
Den første versjonen av spillet hentet gater og bygninger fra Atlantic City, fornøyelsesbyen på den amerikanske østkysten.
Monopol ble sluppet like etter lavkonjunkturen i USA, og skapte rom for drømmer om rikdom og luksus.Spillet ble en suksess fordi det ga deltakerne mulighet til å tjene en formue raskt – selv om det altså var lekepenger.
I dag er Monopol verdens mest solgte spill, og det finnes et utall varianter basert på ulike byer eller populærkulturelle fenomener.
Kalaha – antikt spel uppfanns i USA

Urnen med Ajax og Akilles ved et spillebord inspirerte til kalaha.
Kalaha lansert i USA i 1940
- Oppfunnet: 1940
- Opphav: USA
I 1940 lanserte den amerikanske forretningsmannen William Julius Champion junior spillet kalaha med en rekke tvilsomme påstander.
Han hevdet å ha gjenoppdaget et 7000 år gammelt spill og sa han hadde funnet et antikt maleri på en urne som blant annet viste at kalaha ble spilt under beleiringen av Troja og av afrikanske høvdinger for å vinne kvinnelige slaver. Ingen av disse påstandene er bevist.
Antakelig var det bare et markedsføringsknep fra Champions side. Det fins ganske visst et urnemaleri fra omtrent 520 f.Kr. der de greske mytologiske heltene Ajax og Achilles spiller et spill, men det kan ikke bevises at det var nettopp kalaha.
Derimot har det lenge eksistert lignende spill i Etiopia og Eritrea, faktisk så tidlig som 500-tallet og 600-tallet. Disse kalles mancala og går ut på å samle og telle enheter, oftest kuler. Man kan derfor si at spillet kalaha tilhører den spillgruppen.
Champion jobbet hardt for å promotere spillet, og på 1960-tallet ble kalaha det første fjernstyrte dataspillet. Det betyr at man kan spille mot hverandre uten å befinne seg på samme sted.
Schack gav utrymme för skicklighet

To arabere spiller sjakk i en illustrasjon i et middelaldersk spansk skrift om spill.
Sjakk oppfunnet og utviklet i India som chaturanga
- Oppfunnet: Uklart
- Opphav: India
Ifølge en indisk legende ble sjakk oppfunnet av den hinduistiske presten og filosofen Sissa ved kong Balhaits hoff på 500-tallet. Balhait klaget over at det bare fantes terningspill og ikke spill basert på skjønn og dyktighet.
Sissa laget derfor et strategispill med svarte og hvite ruter og brikker i form av elefanter, hester, stridsvogner og soldater. Spillet ble kalt tsjatoranga og sies å ha vært en forløper til sjakk.
Historien om tsjatoranga er omstridt, men det er kjent at araberne spredte spillet til Europa i middelalderen og at det var i det muslimske Spania at det moderne sjakkspillet fikk sin form.
En av de første internasjonale mesterne man vet om var franskmannen André Philidor, som briljerte med sine kunnskaper ved å spille med bind for øynene på 1700-tallet.
På hans tid var det den såkalte romantiske spillestilen som rådde: en stil preget av dristige angrep, frekke trekk og et dynamisk spill. Den ble senere erstattet av en stil med mer fokus på teknikk og strategi.
På 1800-tallet begynte det å dukke opp sjakk-klubber og organiserte konkurranser på lokalt, regionalt og globalt nivå.
Det første datastyrte sjakkprogrammet dukket opp på 1970-tallet, og i 1997 seiret sjakkdatamaskinen Deep Blue over den daværende verdensmesteren, russiske Garry Kasparov.
Mahjong förbjöds i Maos Kina

Mahjong minner om kortspillet poker.
Mahjong oppfunnet i Kina
- Oppfunnet: Uklart
- Opphav: Kina
Det råder stor uenighet om når mahjong ble oppfunnet. Noen tilskriver spillet den kinesiske filosofen Konfutse, som levde på 500-tallet.
Andre hevder at spillet ble skapt av en kinesisk offiser i hæren på 1800-tallet. Mange mener også at det var basert på et annet kinesisk kortspill som ble spilt i Kina under det tidlige Ming-dynastiet (1358–1644).
Mahjong er et sjansespill der det gjelder å ha flaks. Kort sagt går det ut på å bygge fire kombinasjoner ved å ta opp brikker med ulike valører og kaste dem man ikke trenger.
De kommunistiske myndighetene mente at mahjong og annen gambling førte til kapitalistisk korrupsjon, og spillet ble forbudt i Kina i 1949. Forbudet ble opphevet i 1985, og i dag er spillet populært både i Kina og i resten av verden.
Fia med knuff – slavar var spelpjäser

Engelsk ludo fra 1930-tallet.
Utviklet i India på 1500-tallet og lansert i USA på 1900-tallet
- Oppfunnet: Uklart
- Opphav: India
På 1500-tallet satt den indiske keiseren Akbar I på en opphøyd marmortrone og spilte spillet pachisi med seksten slavejenter som spillbrikker på et enormt rød- og hvitrutet brett formet som et kors. Keiseren brukte skjell som terninger for å avgjøre antall skritt hver jente skulle ta. Jentene var delt inn i to lag som konkurrerte om hvem som nådde boet sitt først.
Reglene minnet om ludo, selv om vi i dag bruker terninger og spillbrikker i forskjellige farger. Pachisi har sine røtter i India, mens Ludo ble lansert av den tyske spillprodusenten Josef Friedrich Schmidt på begynnelsen av 1900-tallet.
Spillet ble et vanlig tidsfordriv i de gjørmete skyttergravene under de to verdenskrigene, da Schmidt ga spillet til tyske krigssykehus. Det het dog ikke Ludo, for Schmidt hadde døpt spillet til «Mensch ärgere Dich nicht», noe som betyr «Menneske, bli ikke sint.» I dag er spillet populært blant både barn og voksne fordi det er så lett å spille.
Trivial Pursuit – quiz til hjemmebruk

Trivial Pursuit.
Trivial Pursuit oppfunnet i USA
- Oppfunnet: 1979
- Opphav: Canada
På slutten av 1970-tallet fikk kanadierne Chris Haney og Scott Abbott ideen om å lage et eget spill. Bare timer etter hadde de utviklet spilldesignet til Trivial Pursuit.
Men de klarte ikke å selge det ved egen hjelp. Det var først da spillselskapet Selchow and Righter kjøpte lisensen at salget tok fart.
I løpet av kort tid var TP blitt et av verdens mest solgte brettspill.
Menneskene har spilt spørrespill siden slutten av 1800-tallet. I vår tid har ulike spørreprogram blitt en populær underholdning, først på radio og siden på TV.
Mange av disse TV- suksessene har senere blitt solgt som selskapsleker. Men det kan også være omvendt.
På 80-og 90-tallet ble Trivial Pursuit sendt som quiz-program på TV i blant annet USA og Storbritannia.