Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Den første Michelin-guiden ble trykket i hele 35 000 eksemplarer i 1900.

© Shutterstock
Kultur

Slik oppsto Michelin-stjernene

Michelin-guiden skulle opprinnelig få bilistene ut på veiene samt øke salget av dekk. Det viste seg imidlertid fort at det var oversikten over spisesteder som begeistret leserne.

Den første restauranten fikk en Michelin-stjerne i 1926. Bak tildelingen sto de franske dekkprodusentene Édouard og André Michelin, som siden 1900 hadde gitt ut en liten, gratis håndbok til bilister med kart over Frankrike og opplysninger om verksteder og
bensinstasjoner.

Den såkalte Michelinguiden inneholdt også anbefalinger av hoteller og spisesteder. Formålet var å få bilistene ut på veiene og dermed selge flere dekk. Guiden­ ble uhyre populær, i takt med at antall biler steg, og dekket i 1920 store deler av Europa.

Anonyme anmeldere delte ut stjerner

Leserne var særlig begeistret for oversikten over spisesteder. Michelin bestemte seg derfor for å hyre en stab av anmeldere som anonymt besøkte og vurderte restaurantene. Fra 1926 begynte anmelderne også å tildele stjerner til spisestedene.

De første restaurantene fikk bare null eller én stjerne. Dagens system med tre stjerner som uttrykk for det fullkomne, ble innført i 1931.

Les også:

Historiske guider

Besøk britenes utpost i Europa

4 minutter
Gastronomi

Slik fikk pizza Margherita navnet sitt

2 minutter
Kultur

Elefantmannen fascinerte og forferdet alle

10 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

passowrd_reset.form.email_help
Ugyldig e-postadresse

Skriv inn passord

Vi har sendt en e-post til med en kode
Feil: Skriv inn kode

Nytt passord

Passord er påkrevd
Vis Skjul