Den første Michelin-guiden ble trykket i hele 35 000 eksemplarer i 1900.

© Shutterstock

Slik oppsto Michelin-stjernene

Michelin-guiden skulle opprinnelig få bilistene ut på veiene samt øke salget av dekk. Det viste seg imidlertid fort at det var oversikten over spisesteder som begeistret leserne.

31. juli 2019 av HISTORIE

Den første restauranten fikk en Michelin-stjerne i 1926. Bak tildelingen sto de franske dekkprodusentene Édouard og André Michelin, som siden 1900 hadde gitt ut en liten, gratis håndbok til bilister med kart over Frankrike og opplysninger om verksteder og
bensinstasjoner. 

Den såkalte Michelinguiden inneholdt også anbefalinger av hoteller og spisesteder. Formålet var å få bilistene ut på veiene og dermed selge flere dekk. Guiden­ ble uhyre populær, i takt med at antall biler steg, og dekket i 1920 store deler av Europa.

Anonyme anmeldere delte ut stjerner

Leserne var særlig begeistret for oversikten over spisesteder. Michelin bestemte seg derfor for å hyre en stab av anmeldere som anonymt besøkte og vurderte restaurantene. Fra 1926 begynte anmelderne også å tildele stjerner til spisestedene.

De første restaurantene fikk bare null eller én stjerne. Dagens system med tre stjerner som uttrykk for det fullkomne, ble innført i 1931.

Dette betyr stjernene

⭐️ = «En svært god restaurant i sin kategori»

⭐️⭐️ = «Usedvanlig god matlaging, verdt en omvei»

⭐️⭐️⭐️ = «Utrolig godt kjøkken, verdt en egen reise»

Kanskje du er interessert i