Allen Funt begynte med radioshowet «Candid Microphone». Storhetstiden kom da mikrofonen ble skiftet ut med kamera­. Her en scene der Harpo Marx har gjemt seg i en cola-automat.

© CBS Photo Archive/Getty Images

Smil - du er på: Skjult kamera revolusjonerte TV-bransjen

Med skjulte mikrofoner begynte Allen Funt i 1940-årene å ta rotta på amerikanerne. Underholdningsformen var nyskapende og på grensen til det uanstendige. Da kameraet erstattet mikrofonen, hadde Funt oppskriften på en av historiens største TV-suksesser.

29. august 2019 av HISTORIE

Passasjerene om bord på Eastern Airlines 727 stirrer forbløffet på mannen som baner seg vei gjennom flyets midtgang med en flyvertinne på slep.

Han trykker en stor slaktekniv mot kvinnens hals, og forsvinner med offeret inn i cockpiten. Passasjerene sitter helt lammet i noen minutter, før frykten deres blir bekreftet av flykapteinen over høyttaleren – flyet som er på vei fra New York til Miami har blitt kapret.

Allen Funt er en av de redselsslagne passasjerene om bord i flyet denne februardagen i 1969. Den 54 år gamle amerikaneren er på toppen av sin karriere og har i mer enn 20 år produsert det populære fjernsynsprogrammet Candid Camera – Skjult kamera. 

Showet der vanlige mennesker blir filmet med skjult kamera i merkelige situasjoner, får hver uke millioner av amerikanske TV-tittere til å riste av latter.

Ingen trodde på Allen Funt

Men opptrinnet i flyet er for en gangs skyld ikke Allen Funts verk, og han forsøker etter beste evne å berolige sin kone og to små barn. 

Funts halvskallede hode er imidlertid kjent for alle amerikanere, og de vet at når han er i nærheten er det narrestreker i luften. Så da en kraftig kvinne på et av nabosetene plutselig får øye på Funt, er hun ikke i tvil.

«Si noe da,» kommer det fra henne, mens hun stirrer på en måpende Funt.

«Frue, jeg er like redd som deg. Vær snill og ikke gjør noe dumt. Bare sett deg, og la meg være,» prøver Funt forgjeves, men kvinnen er sikker i sin sak.

«Du har sagt mer enn nok,» bjeffer hun og henvender seg til resten av kabinen:

«Mine damer og herrer. Jeg er glad for å kunne avsløre at dette ikke er en flykapring. Denne spøkefuglen er Allen Funt, og vi er med i Candid Camera!»

Men det er ikke snakk om noe lurenummer - flyet er virkelig blitt kapret. Passasjerenes reaksjon vitner dog om Allen Funts enorme innflytelse på etterkrigstidens USA, hvor hans TV-show bryter alle grenser og åpner helt nye spor i underholdningsindustrien. 

I neste utgave av HISTORIE tar vi deg med tilbake til en av historiens største TV-suksesser-  kjøp bladet her 

I 1969 var Allen Funt og familien om bord på et fly som ble kapret – og alle trodde at han sto bak.

© Lynn Pelham/Getty Images & Newspapers.com

Kameraet avslørte folks hemmeligheter

Det var ikke alle som var like begeistret når Funt avslørte at han hadde drevet ap med dem og i tillegg hadde det hele på bånd. 

Noen ble rasende og slo etter Funt mens andre prøvde å løpe unna. Begge deler var dårlig nytt for kamerateamet, som av juridiske årsaker måtte ha ofrenes godkjennelse for å bruke opptakene.

For å hindre at folk flyktet, utviklet Funt derfor en teknikk der han la armen kameratslig rundt dem, slik at de ikke kunne stikke av når han fortalte dem sannheten. De fleste hadde ikke så mye imot å delta når de fikk roet seg, og det hjalp at Funt ga dem en sjekk på 50 dollar som takk.

Det var likevel enkelte som ikke ga sitt samtykke. Det var de personene som ble fanget på feil sted til feil tid. På et tidspunkt filmet teamet åtte ulike par i en restaurant, og seks av dem nektet plent å gi Funt tillatelse. Det viste seg at de fleste av parene var gift – bare ikke med hverandre.

Du får ALLE detaljer om det populære TV-konseptet i neste utgave av HISTORIE - og akkurat nå kan du slå kloa i populære tilbud, som i tillegg til tre blader også gir deg en lekker trådløs lader til din smartphone.

Når du abonnerer på HISTORIE, får du:

  • 3 numre av HISTORIE - Nordens beste historieblad
  • Et enestående digitalt spesialnummer om historiens store vitenskapsmenn
  • En lekker trådløs lader til din smartphone
  • Fri tilgang til HISTORIEs digitale arkiv – der du kan lese de siste 12 numrene av bladet

Kanskje du er interessert i