Billøp: Hva var Peking-Paris-løpet?

Sommeren 2013 kjørte en rekke veteranbiler fra Beijing til Paris. Stemmer det at de gjenskapte et historisk billøp?

To helt nye biler fra franske De Dion-Bouton, verdens ledende bilprodusent i 1907, deltok i kappløpet.

Billøp fra 1907

"Peking-Paris"-løpet var en av de største mediebegivenhetene sommeren 1907. Det ble organisert av den franske avisen "Le Matin", som utfordret våghalser til å bevise at en mann med en bil og vilje av stål kunne kjøre hvor han ville.

Fem lag stilte til start i Kinas hovedstad. De besto av førere, mekanikere og reportere - for hver bil skulle sende beretninger fra turen hjem til avisleserne. Av samme grunn var ruten lagt langs telegraflinjene som gikk gjennom Asia. Her var det også plassert ut drivstoffdepoter. Drivstoffet var fraktet frem på kamelryggen.

Bare fire biler fullførte billøpet

Allerede like etter start 10. juni 1907 ble det klart at turen ville bli en prøvelse for både menn og maskiner. Bilene hadde svake motorer og kunne ikke hamle opp med gjørmete hjulspor og bratte fjellstier. Derfor måtte samtlige lag flere ganger ha hjelp fra forspann av lokale okser. En trehjuling satte seg bom fast i Gobi-ørkenen, og mannskapet var døden nær da det ble reddet av nomader.

Mot alle odds kom alle de fire andre bilene helt frem til Paris. Førstepremien i form av en flaske champagne gikk til den italienske prinsen Scipione Borghese. Hans overlegne Itala-bil rullet inn i Paris 10. august.