EM-historiens største skandaler

Frykten for å tape, grensestrid og borgerkrig har flere ganger sabotert et lands muligheter for å stille i EM i fotball. I 1992 måtte for eksempel Jugoslavia trekke seg, og det tjente Danmark på.

Lev Jasjin

Frykten for Sovjetunionens landslag og deres legendariske målmann Lev Jasjin fikk Spania til å nekte å stille.

© Shutterstock

Akkurat som OL og VM har også EM i fotball blitt skjemmet av politiske skandaler. Allerede under kvalifiseringen til det første EM i 1960 skapte politisk innblanding problemer.

General Franco blandet seg

Spania skulle møte de olympiske mestrene fra Sovjetunionen, og general Franco fryktet et sviende nederlag.

Under den spanske borgerkrigen hadde Franco kuppet seg til makten og massakrert motstandere som ble støttet av Sovjetunionen. Et nederlag til erkefienden måtte unngås, mente Franco.

Han forbød Spania å møte Sovjetunionen, og landet ble derfor kastet ut av turneringen.

Sovjetunionen nådde frem til sluttrunden og vant historiens første EM-trofe.

General Francisco Franco (1892-1975) beseiret republikanerne i den spanske borgerkrigen og styrte Spania som diktator fra 1939 til sin død i 1975.

© Anefo / Wikimedia

Gresk tragedie sendte Albania videre

Bare fire år senere gikk det skeis igjen. Hellas skulle møte Albania i EM-kvalifikasjonen i 1964, men formelt sett lå de to landene fortsatt i krig og hadde ennå ikke løst en langvarig grensestrid.

Grekerne nektet å stille opp, og Albania gikk derfor videre uten kamp.

Danmark fikk restplass

I 1991, da Jugoslavia hadde kvalifisert seg til EM, brøt en blodig borgerkrig ut i landet.

FN vedtok en resolusjon som blant annet forbød sportslig samkvem med Serbia og Montenegro, som stadig kalte seg Jugoslavia og bar hovedansvaret for blodbadet.

Resolusjonen ble vedtatt 30. mai 1992 - og UEFA fulgte FNs oppfordring. Ti dager før EM i Sverige ble Jugoslavia utestengt fra turneringen, og Danmark fikk plassen i stedet.

Det danske mannskapet stilte dårlig forberedt, men vant EM-trofeet til alles overraskelse.

Borgerkrigen mellom kroater, serbere, slovenere, bosniere og bosniaker varte fra 1991-1995 og brøt opp det tidligere Jugoslavia i en rekke småstater.

© Peter Božič / Wikimedia