Friedrich Magnussen/Creative Commons
Utendørs håndball i Tyskland i 1957.

Håndballens historie: fra skolegård til verdensscene

Det moderne håndballspillet ble oppfunnet i danske skolegårder. Men allerede de gamle grekerne og romerne spilte et spill som minner om håndball. Følg håndballens historie fra en fjern fortid til dagens Hall of Fame.

Håndball ble opprinnelig spilt med fotballer. Nazistene foretrakk utendørs håndball med 11 spillere, og de gamle grekerne visste å sette pris på en vel utført håndballfinte.

Fra sin opprinnelse i danske skolegårder har håndballen tatt verden med storm. I dag spilles det fartsfylte innendørsspillet av over 30 millioner mennesker, og de store turneringene tiltrekker seg enorme seertall hvert år.

HISTORIE dykker ned i håndballens historie og gir deg de viktigste faktaene fra håndballens både korte og lange historie.

Grekerne var først

De første tegnene på et spill som har fellestrekk med håndball finner vi blant antikkens grekere.

Grekerne praktiserte et spill som gikk ut på å slå en ball mot en vegg så mange ganger som mulig uten at den traff bakken.

Romersk veggmosaikk med kvinne og håndball.

Romersk veggmosaikk fra Villa Romana del Casale, som stammer fra 300-tallet e.Kr.

© Elmira College

Tettere på det moderne håndballspillet var spillet phaininda, beskrevet i et skuespill av den greske komedieforfatteren Antiphanes (408 - 334 f.Kr.):

"Når han mottok ballen, likte han å gi den til den ene spilleren mens han unngikk den andre; han slo den bort fra den ene og oppmuntret den andre med høye rop ... En lang pasning, utenfor hans rekkevidde, over hodet hans, en kort pasning".

Gresk antikk vase med avbildning av en slags håndballspill.

En gresk vase fra rundt 500 f.Kr. viser et spill hvor det blant annet gjaldt å gripe en håndball.

© Oxford, Ashmolean Museum

Beskrivelsen er fra et manuskript som bare er bevart som et fragment. Sekvensen i ballspillet minner imidlertid tydelig om håndballspill med pasninger og finter, slik vi kjenner det fra moderne håndball.

Etter antikken avtok lagspillets popularitet. Da verden igjen fikk se et lagspill som kunne kalles håndball, var det på danske fotballbaner.

Håndballens far var multioppfinner

Det var to danske gymnastikklærere og offiserer som uavhengig av hverandre - og omtrent samtidig - oppfant håndballspillet. Begge lærerne kom på spillet rundt år 1900.

Mens den ene, løytnant Rasmus Nicolaj Ernst, underviste på Nyborgs Borger- og Kommuneskole, var kaptein Holger Nielsen lærer på Ordrup Latin- og Realskole.

Holger var ikke bare offiser og lærer, men også en ivrig idrettsmann. I 1896 deltok han i de første moderne olympiske leker i Athen, der han vant tre medaljer i skyting og fekting.

I tillegg til å være den første som skrev ned et offisielt regelverk for håndball, var Holger Nielsen også en pioner innen førstehjelp.

Illustrasjon av Holger Nielsen-metoden.

Holger Nielsen-metoden vant terreng på 1940- og 1950-tallet, men er i dag erstattet av mer effektive gjenopplivningsmetoder.

© National Library of Norway

Han har gitt navn til en unik førstehjelpsmetode. Holger Nielsen-metoden går ut på å legge den "skinndøde" personen på magen og deretter trekke vedkommende opp i armene i en gjentagende bevegelse - som en menneskelig blåsebelg.

Metoden brukes imidlertid ikke lenger og anbefales ikke av eksperter.

Den første håndballkampen

Første gang sporten ble presentert for et større publikum var under et idrettsarrangement på Ordrup Cykelbane utenfor København i 1903.

Fremvisningen førte til en viss interesse, og fire år senere, i 1907, ble en av de første håndballkampene spilt mellom de to oppfinnernes lag: Løytnant R.N. Ernsts lag fra Helsingør og kaptein Holger Nielsens tropper fra Ordrup.

Resultatet ble et sviende nederlag for Nordsjælland, som ble utradert med stillingen 21-0.

Håndball var et utendørsspill

Det var først da sporten ble populær i idrettshallene på kasernene at håndballen for alvor begynte å flytte innendørs. Før det hadde sporten blitt spilt på fotballbaner eller der det var plass på enger og brakklagte jorder.

Selve håndballen var ikke oppfunnet ennå, så de første tiårene måtte spillerne kaste rundt på den mer uhåndterlige fotballen.

Bernhard Kempa.

Den tyske håndballspilleren og senere håndballtreneren Bernhard Kempa under VM i utendørs håndball i 1952. Kempa ble verdensmester for Vest-Tyskland i både 1952 og 1955. Bernhard Kempa var i sin samtid kjent for Kempa-finten, der en spiller sender en pasning til en annen spiller som nettopp har hoppet inn i feltet.

© Uhlsport/Creative Commons

Det var heller ingen regler mot å bevege seg med ballen, og spillerne kunne til og med løpe den i mål - ikke ulikt en touchdown i amerikansk fotball. På den annen side kunne forsvarsspillerne ta tak i angriperen og slå ballen ut av hendene på ham.

Det var først da håndballen flyttet innendørs at sporten fikk et sett med regler som ligner på det vi kjenner i dag.

Nazistene spilte med 11 mann

De første årene fantes det flere ulike versjoner av håndball. Blant utendørsversjonene var en versjon der hvert lag stilte med 11 mann.

Mens 7-mannsspillet var mest populært i Skandinavia, så tyskerne 11-mannsspillet som et germansk alternativ til den engelske fotballen, og spesielt i nazitiden nøt sporten stor popularitet.

Under OL i Berlin i 1936 ble det for første gang spilt håndball i 11-manns utendørsformat. Blant de seks deltakende lagene tok tyskerne selv hjem gullmedaljen. Finalen mot Østerrike ble spilt foran over 100 000 tilskuere på Olympiastadion, som fortsatt er det største håndballpublikummet i historien.

VIDEO: Klipp fra OL-kampen mellom Tyskland og Østerrike i 1936

Video

To år senere ble det første verdensmesterskapet for herrer også arrangert i Nazi-Tyskland. Bare fire lag deltok - Tyskland, Østerrike, Sverige og Danmark.

Vertene gikk seirende ut av turneringen, som ble spilt i et gruppespill-format. Østerrike vant sølv og Sverige bronse.

Franskmenn og norske kvinner er best

Etter det første verdensmesterskapet for herrer i 1938 skulle det gå 16 år før turneringen ble arrangert igjen. Denne gangen var det i Sverige, der vertene tok gullet etter en 17-14-seier over Tyskland i finalen.

Siden den gang har det jevnlig blitt arrangert verdensmesterskap for både damer og herrer. På herresiden har svenskene og franskmennene vært de mest suksessrike med 12 medaljer hver, men franskmennene har 6 gullmedaljer mot Sveriges 4.

Mest bemerkelsesverdig er kanskje den store rumenske suksessen. På 1960- og 1970-tallet vant laget 4 verdensmesterskap og totalt 6 medaljer.

Rumensk håndballag.

Rumensk håndball produserte flere store stjerner på 1970-tallet. Ștefan Birtalan (i sirkelen) ble kåret til verdens beste spiller i 1974, 1976 og 1977.

© The National Museum of Romanian History

På kvinnesiden ligger imidlertid nordmennene klart i toppen med 11 medaljer, hvorav 4 er gull, mens dels Russland dels Sovjetunionen følger på de neste plassene med henholdsvis 5 og 6 medaljer.

Sammenlagt vil imidlertid de to versjonene av Russland ta førsteplassen på grunn av en overvekt av gullmedaljer.

Vertens største VM: Island 1995

I løpet av 1980-tallet ble håndballen stadig mer global, og deltakere fra Afrika, Sør-Amerika og Asia begynte å spille en større rolle i de store turneringene.

Den til da største VM-turneringen ble arrangert på Island i 1995. Med sine 250 000 innbyggere var den atlantiske øya det desidert minste deltakerlandet som noensinne hadde vært vertskap for håndballhistoriens største lagoppstilling. Hele 24 lag var representert ved åpningen 7. mai 1995.

Finalen mellom Kroatia og Frankrike ble spilt for fulle tribuner og overført til hele verden.

88 kamper skulle spilles, og arrangementet ble sendt over hele verden, noe som var en betydelig utgift for den lille nasjonen. For å redusere kostnadene ble de vanlige fridagene mellom kampene avlyst, slik at hele turneringen ble spilt på bare 14 dager.

Håndballspillet i tall

141,2 km/t

avfyrte RN Löwen-spilleren Tim Kneule ballen med i en kamp mot Goppingen i 2021, hvilket gjør det til det hardest dokumenterte kastet i profesjonell håndball.

86-2

ble resultatet av en vennskapskamp mellom Sovjetunionen og Afghanistan avholdt i 1981. Kampen ble spilt i Ungarn og er fortsatt den største landskampseieren i historien.

191 cm

var gjennomsnittshøyden for de mannlige håndballspillerne under OL i Rio de Janeiro i 2016. For kvinnene var tallet 176 cm.

1879

mål rakk Guðjón Valur Sigurðsson å score for Island før han la håndballskoene på hylla i 1920. Dermed er han den spilleren som har scoret flest mål for noe landslag.

Se listen: Verdens beste håndballspillere

I 2023 publiserte det europeiske håndballforbundet to lister over de beste mannlige og kvinnelige håndballspillerne i historien. De to Hall of Fame-lagene ble kåret av en utvalgt komité.

Her er de to listene over de største håndballlegendene gjennom tidene. Listen skapte en del kontrovers - spesielt på grunn av utelatelsene. Savner du noen av håndballstjernene fra nær eller fjern fortid på listen?

Heidi Løke, norsk håndballspiller.

Den norske håndballspilleren Heidi Løke ble kåret til verdens beste håndballspiller i 2011 og er nå også på Hall of Fame-listen.

© Wikimedia Commons

De beste kvinnelige håndballspillerne

Venstrekant

  • Maja Savic
  • Petra Cumplova-khekova
  • Christina Roslyng

Venstreback

  • Bojana Petrovic (Popovic)
  • Narcisa Lecusanu
  • Ausra Fridrikas

Playmaker

  • Anita Görbicz
  • Camilla Andersen
  • Nodjialem Myaro
  • Irina Poltoratskaya (Dibirova)
  • Gro Hammersing-Edin

Høyreback

  • Grit Jurack
  • Katarina Bulatovic
  • Mette Vestergaard

Høyrekant

  • Cristina Varzaru
  • Iris Moorhammer (Hable)
  • Stephanie Cano
  • Linn-Kristin Riegelhuth-Koren

Strekspiller

  • Heidi Løke
  • Ludmilla Bodnieva
  • Begona Fernandez

Målvokter

  • Valerie Nicolas
  • Jelena Grubisic (Bumbak)
  • Cecilie Leganger
  • Katalin Palinger

Forsvarsspiller

  • Anja Althaus
  • Eduarda Amorim Taleska
  • Linnea Torstensson
Hall of fame håndballspiller Ivano Balić.

Ivano Balić fra Kroatia ble kåret til verdens beste håndballspiller både i 2003 og 2006. Han har naturligvis også blitt innlemmet i Hall of Fame.

© Wikimedia Commons

De beste mannlige håndballspillerne

Venstrekant

  • Stefan Kretzschmar
  • Gudjon Valur Sigurdsson
  • Michael Guigou
  • Nikolaj Jacobsen
  • Xavier O'callaghan

Venstreback

  • Daniel Narcisse
  • Siarhei Rutenka
  • Momir Ilic
  • Filip Jicha

Playmaker

  • Jackson Richardson
  • Ivano Balic
  • Enrique Masip
  • Talant Dujshebaev
  • Stefan Lövgren

Høyreback

  • Kiril Lazarov
  • Olafur Stefansson
  • Laszlo Nagy

Høyrekant

  • Victor Tomas
  • Irfan Smajlagic
  • Lasse Svan
  • Vid Kavticnik

Strekspiller

  • Magnus Wislander
  • Dragan Skrbic
  • Christian Schwarzer
  • Carlos Prieto
  • Bjarte Myrhol

Målvokter

  • Thierry Omeyer
  • Tomas Svensson
  • Arpad Sterbik

Forsvarsspiller

  • Andrei Xepkin
  • Ola Lindgren
  • Didier Dinart