Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fotballdommer gir rødt kort.

Hvem fikk det første røde kortet?

Etter å ha sett en kontroversiell fotballkamp ​​stopper en britisk dommer ved et lyskryss. Og så får han en idé som for alltid vil endre fotballen.

Tadeáš Bednarz

Chilenske Carlos Caszély har den tvilsomme æren av å være den første kjente fotballspilleren som ble utvist etter et rødt kort. Den historiske begivenheten fant sted under verdensmesterskapet i 1974, hvor Caszély etter 67 minutter gikk hardt til verks mot vesttyske Berti Vogts.

Det røde kortet hadde blitt introdusert fire år tidligere under verdensmesterskapet i 1970 som en metode for å kommunisere med fotballspillere på tvers av språkgrensene. Mannen bak kortet var den britiske dommeren Ken Aston, som selv hadde opplevd hvor vanskelig det var å kontrollere en kamp der spillerne ofte ikke forsto ham – og til tider ikke oppfattet at de ble utvist.

Under kvartfinalen i VM i 1966 utviste den tyske dommeren, Rudolf Kreitlein, argentinske Antonio Rattín, men Rattín forsto ikke til å begynne med at han ble utvist.

© AP/Ritzau Scanpix

Skandalekamp førte til kort

Det skjedde for eksempel i 1966, da argentineren Antonio Rattín nektet å forlate banen, selv om dommeren hadde utvist ham. Etter 10 minutter med tumulter ble argentineren eskortert av banen av politiet. Han forklarte etter kampen at han ikke hadde skjønt at han var blitt utvist.

Rett etter kampen foreslo Aston at dommere skulle utstyres med et gult og et rødt kort, slik at spillerne kunne se hvorvidt de fikk en advarsel eller en utvisning. Ifølge Aston fikk han ideen da han stoppet ved et lyskryss. Her gikk det opp for ham at fargene på trafikklyset også kunne brukes på fotballbanen.

“Jeg tenkte: ‘gult, ta det rolig – rødt, du er ute’", forklarte Aston senere.

Video: Se en rekke av fotballens mest famøse røde kort

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul