Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Eugen Sandow på 1890-tallet. Han var ikke bare opptatt av styrke, men også av estetikk og symmetri.

© George Steckel/Library of Congress
Kultur - Sport

Hvem var den første kroppsbyggeren?

På slutten av 1800-tallet vokste det frem en ny form for estetikk: den veltrente kroppen. I stedet for å bli så sterk som mulig var målet å få en så veldreid kropp som mulig.

De siste tiårene av 1800-tallet vokste det fram en sterk kroppskultur i Europa og USA. Mottoet «En sunn sjel i et sunt legeme" var mantraet hver gang helsetrenden blomstret i middelklassen. Interessen for konkurranseidrett vokste, men den muskuløse, sunne kroppen ble også et populært motiv i kunsten. Den veltrente tyskeren Eugen Sandow klarte å slå mynt på denne trenden. Han tok betalt for å vise fram musklene sine i England og USA.

I motsetning til de sterke mennene som var et vanlig innslag på markeder og sirkus, var Sandows oppvisninger ikke bare et uttrykk for rå styrke men også for symmetri og estetikk. I 1901 var Sandow med på å arrangere den første konkurransen for kroppsbyggere i London. Blant dommerne var den berømte forfatteren Arthur Conan Doyle.

På midten av 1970-tallet bidro kroppsbyggere som Arnold Schwarzenegger til å skape en ny muskeltrend, noe som bidro til å spre helsestudiokulturen over hele verden.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul