Hvem var den første kroppsbyggeren?

På slutten av 1800-tallet vokste det frem en ny form for estetikk: den veltrente kroppen. I stedet for å bli så sterk som mulig var målet å få en så veldreid kropp som mulig.

Eugen Sandow på 1890-tallet. Han var ikke bare opptatt av styrke, men også av estetikk og symmetri.

© George Steckel/Library of Congress

De siste tiårene av 1800-tallet vokste det fram en sterk kroppskultur i Europa og USA. Mottoet «En sunn sjel i et sunt legeme" var mantraet hver gang helsetrenden blomstret i middelklassen. Interessen for konkurranseidrett vokste, men den muskuløse, sunne kroppen ble også et populært motiv i kunsten. Den veltrente tyskeren Eugen Sandow klarte å slå mynt på denne trenden. Han tok betalt for å vise fram musklene sine i England og USA.

I motsetning til de sterke mennene som var et vanlig innslag på markeder og sirkus, var Sandows oppvisninger ikke bare et uttrykk for rå styrke men også for symmetri og estetikk. I 1901 var Sandow med på å arrangere den første konkurransen for kroppsbyggere i London. Blant dommerne var den berømte forfatteren Arthur Conan Doyle.

På midten av 1970-tallet bidro kroppsbyggere som Arnold Schwarzenegger til å skape en ny muskeltrend, noe som bidro til å spre helsestudiokulturen over hele verden.