Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Fergus Suter fikk lønn for å spille fotball.

Kultur - Sport

Hvem var den første profesjonelle fotballspilleren?

Fergus Suter fra Skottland ble den første profesjonelle fotballspilleren da han byttet ut steinhoggerjobben med et liv på gressmatten.

Fra steinhogger til fotballproff

Den skotske fotballspilleren Fergus Suter begynte i 1878 å spille for klubben Darwen F.C. i Nord-England. På den tiden var det forbudt å få lønn for å spille fotball, så folk stusset over at Fergus Suter nå plutselig sluttet å arbeide som steinhogger.

Selv hevdet han at den lokale steinen var for hard å jobbe med, men de fleste mente at skotten fikk lønn i sin nye klubb. Det ville i så fall gjøre ham til den første profesjonelle fotballspilleren.

Etter to sesonger gjorde Suter noe som regnes som utilgivelig i fotballens verden – han gikk til Darwens erkerival Blackburn Rovers.

Da de to klubbene kort etter møttes – i november 1880 – var stemningen på banen derfor særdeles hatsk. Fergus Suter slåss blant annet med en av Darwens spillere. Returkampen ble senere avlyst, og de to lagene nektet å spille mot hverandre – unntatt i cupoppgjør.

Fergus Suter regnes i dag som en av spillerne som hjalp Blackburn Rovers til å bli en av Englands absolutte toppklubber. Han spilte i fire FA-cupfinaler og fikk gullmedaljer i tre. I 1888 la han fotballstøvlene på hylla – for øvrig samme år som det ble lovlig å få betalt for å spille fotball i Storbritannia.

Les også:

Sport

Fotball-VM i tall

5 minutter
Sport

Biljard var et eksklusivt middelalderspill

1 minutt
Sport

Skandalen over alle: Tour de France 1904

10 minutter

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul