Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvor stammer biljard fra?

Biljard var et eksklusivt spill som var ytterst populært blant middelalderens adelige. Men dengang var spillet helt annerledes enn det er i dag.

Shutterstock

Opprinnelsen til biljard er usikker, men våre dagers spill er antakelig en videre­utvikling av et krokket-lignende plenspill som ble spilt av den franske adelen i middelalderen.

På 1400-tallet ble biljard flyttet innendørs på et stort bord.

Spillet var dog annerledes enn moderne biljard: Noen bord var laget av stein og hadde bare ett hull i midten. Andre hadde ingen huller men derimot ulike ­hindre.

Biljardkøene lignet golf­køller og ble brukt til å skubbe kulene i stedet for å støte til dem.

Biljard var et spill for overklassen

Spillet var ytterst populært ved det franske hoffet, og et av de første dokumenterte biljardbordene finnes på en liste over kong Ludvig 11.s eiendeler.

Med tiden spredte spillet seg til andre samfunnslag og forgreinet seg til et utall av variasjoner – bl.a. pool og snooker.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul