Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Hvorfor er en boksering firkantet?

Boksing har gjennomgått en utvikling fra nevekamp til sivilisert sportsdisiplin. Før i tiden dannet tilskuerne en ring rundt selve kampen, og språket har ikke fulgt med.

Jack Guez/AFP/Ritzau Scanpix

Nevekamp har foregått i flere tusen år, men den moderne formen for boksing så dagens lys på 1700-tallet. På dette tidspunktet hadde bokserne verken hansker, dommere eller boksering.

I stedet gikk de løs på hverandre med knyttneveslag, kvelertak og springskaller, helt til den ene gikk i gulvet. Imens sto de hoiende tilskuerne i ring rundt bokserne.

Nye spilleregler kom etter dødsfall

Dette endret seg i 1743, da den engelske bokseren Jack Broughton utviklet et sett regler som skulle gjøre boksingen mer sivilisert.

Anledningen var en av Broughtons egne kamper, som endte med at motstanderen døde av skadene.

De nye reglene forbød derfor bl.a. slag under beltestedet og angrep på en liggende motstander.

"Boksering" var blitt en fast del av språket

Broughtons regler utviklet seg i 1838 til London Prize Ring Rules, som bl.a. fastslo at bokserne skulle skjermes fra tilskuerne.

Kampene skulle derfor foregå i et kvadratisk område med 7,3 m på hver side, markert med tau.

Men om kampplassen ble kvadratisk, var benevnelsen «boksering» en så stor del av boksesjargongen at ordet fortsatt blir brukt om den nye kamparenaen.

Les også:

Logg inn

Ugyldig e-postadresse
Passord er påkrevd
Vis Skjul

Allerede abonnement? Har du allerede et abonnement på magasinet? Klikk her

Ny bruker? Få adgang nå!

Nullstill passord

Skriv inn e-postadressen din, så sender vi deg en e-post som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt.
Ugyldig e-postadresse

Sjekk e-posten din

Vi har sendt en e-post til som forklarer deg hvordan du skal nullstille passordet ditt. Hvis du ikke finner e-posten, bør du se i søppelposten (uønsket e-post, «spam»).

Oppgi nytt passord.

Skriv inn det nye passordet ditt. Passordet må ha minst 6 tegn. Når du har opprettet passordet ditt, vil du bli bedt om å logge deg inn.

Passord er påkrevd
Vis Skjul