INAH
Maya ballspill

Minnetavle fra mayaenes blodige favorittsport funnet

I mer enn tusen år spilte mayaene et blodig ballspill der taperne kunne forvente å bli ofret til gudene. Funnet av en flott minnetavle i Chichén Itzá kan bli nøkkelen til å forstå spillet.

Arkeologer har gjort et spektakulært funn i den berømte mayabyen Chichén Itzá i det sørøstlige Mexico.

Dypt inne i tempelet Casa Colorada fant de en minnetavle som trolig en gang har sittet over inngangen til et stadion for ballspillet som mayaene kalte pitz – og som ble spilt i ulike versjoner i Mellom-Amerika i mer enn 3000 år.

Mexicos nasjonale institutt for antropologi og historie har nylig offentliggjort funnet i en pressemelding.

Tavlen er bemerkelsesverdig blant annet fordi den inneholder inskripsjoner. Tavlen er den første komplette teksten som er funnet i Chichén Itzá til dags dato. Ved hjelp av inskripsjonen kan forskere se at tavlen er en skildring av en kamp som ble spilt i 894 e.Kr.

Maya ballspill

På tavlen ser man blant annet to spillere – trolig fra hvert sitt lag fordi de er kledd forskjellig.

© INAH

Kledd for ballspill

På den ene siden av minnetavlen kan man se to personer som begge er kledd for ballspillet.

«Personen til venstre bærer en fjærpynt og et skjerf med et blomsterlignende element – sannsynligvis en vannlilje», forklarer arkeolog Pérez Ruiz.

«Motstanderen hans bærer en hodepynt kjent som en ‘slangeturban’, som vi ser gjengivelse av flere steder i Chichén Itzá. Personen bærer også den kjente beskyttelsen som ble brukt under ballspillet.»

Pitz var utrolig blodig fordi ballen var laget av hard gummi og lagene kjempet hardt mot hverandre. Selv om mayaene spilte med beskyttelse, fortalte noen av de få spanjolene som var vitne til spillet, at brukne bein og sår som måtte sys, var ganske normalt.

Det har ennå ikke vært mulig å tyde den lange inskripsjonen på tavlen, men når det skjer, kan det muligens bli et gjennombrudd i forståelsen av spillet.