Getty Images
Muhammad Ali i bokseringen.

Muhammad Ali: Hans tøffeste motstander var USA

Han hadde en fryktinngytende høyrehånd, en stor kjeft og et enda større ego. Muhammad Ali stilte uredd opp mot alle, både i og utenfor ringen. Selv om det kostet ham karrieren.

Visste du at Muhammad Ali begynte å bokse fordi han ville banke opp gutten som stjal sykkelen hans? At han skiftet navn for å kaste av seg slaveriets lenker? Og at han ble fratatt retten til å bokse fordi han nektet å delta i Vietnamkrigen?

Bli kjent med bokseren som drev motstanderne til vanvidd mens han svevde som en sommerfugl og stakk som en bie.

Hvordan var Muhammad Alis oppvekst?

Muhammad Ali ble født 17. januar 1942 i byen Louisville i delstaten Kentucky sørøst i USA.

Faren Cassius Marcellus Clay senior var skiltmaler, og hans kone Odessa O'Grady Clay arbeidet som hushjelp.

Familien, som også hadde den to år yngre broren Rudolph, tilhørte den svarte middelklassen og eide et beskjedent hus.

Familien var imidlertid ikke velstående.

"De fleste klærne vi gikk i, kom fra bruktbutikker. Det gjaldt også de brukte skoene mine, som kostet en eller to dollar", fortalte Ali senere.

Ali likte å hjelpe faren på jobben, men skolen var en utfordring. Han hadde problemer med å lese og skrive, vanskeligheter som den gang ble ansett som et tegn på manglende intelligens, men som vitenskapen i dag vet ofte skyldes dysleksi, ordblindhet.

“Cassius Clay er et slavenavn. Jeg har ikke selv valgt det, og jeg vil ikke ha det”. Muhammad Ali da han skiftet navn.

Da han gikk ut av high school i 1960, var det uten vitnemål - i stedet fikk Ali bare et papir på at han hadde deltatt i undervisningen.

Hvordan ble Muhammad Ali tidenes yngste verdensmester?

I oktober 1954 besøkte Ali og en venn et kjøpesenter i sentrum av Louisville. På vei hjem oppdaget Ali at hans kjæreste eiendel - en splitter ny sykkel i røde og hvite farger - var blitt stjålet.

Jakten på sykkelen endte i kjelleren på kjøpesenteret, der Columbia Gym holdt til. Her trente boksetreneren Joe E. Martin lokale talenter.

Med tårer i øynene fortalte Ali den voksne mannen at han ville gi sykkeltyven juling når han fant ham.

Muhammad Ali som ung mester.

Muhammad Ali ble døpt Cassius Clay. Bokseren var oppkalt etter en hvit politiker som kjempet mot slaveriet under borgerkrigen.

© Getty Images

Martin kastet et blikk på Ali, som den gang veide 40 kg, og bemerket at han nok burde lære seg å bokse først.

Ikke lenge etter meldte Ali seg inn i bokseklubben, og fra dag én opptrådte han med en selvsikkerhet som provoserte de erfarne bokserne.

"Han skrøt alltid av at han var den beste og at han en dag ville bli mester", sa Martin senere.

Men det viste seg raskt at Ali hadde både talentet og viljen til å vinne. Bare seks uker etter sin første treningsdag stilte Ali opp mot en eldre og mer erfaren motstander som het Ronnie O'Keefe - og vant.

Muhammad Ali med sin trener Joe Martin.

Muhammad Ali sammen med treneren Joe Martin. Ifølge Ali lærte treneren ham å "sveve som en sommerfugl og stikke som en bie".

© The Courier-Journal

Etter å ha vunnet flere lokale og nasjonale titler deltok 18 år gamle Ali i sommer-OL i Roma i 1960. Med seg i kofferten hjem fikk han en gullmedalje i klassen lett tungvekt. Fire år senere var Ali klar til å utfordre Sonny Liston - den regjerende verdensmesteren i boksingens mest prestisjefylte klasse: tungvekt.

Ali tok i bruk en ny teknikk. Han thrash talked - han fornærmet motstanderen verbalt:

"Er han ikke stygg? Han er for stygg til å være verdensmester", sa Ali om sin 34 år gamle motstander Sonny Liston i et TV-intervju før kampen.

Til observatørenes og sportsjournalistenes overraskelse vant han over Sonny Liston, og den 22 år gamle verdensmesteren feiret triumfen høylytt.

"I am the greatest" - "Jeg er den største" - proklamerte han etter seieren for rullende TV-kameraer.

Bemerkningen vakte oppsikt - ikke bare på grunn av Alis bemerkelsesverdige selvtillit, men også fordi tradisjonen tilsa at svarte idrettsutøvere, også når motstanderen var svart, gikk stille i dørene etter en seier for å unngå å støte de hvite.

Hvilken innflytelse fikk borgerrettsbevegelsen på Muhammad Ali?

Muhammad Ali vokste opp i raseskillets USA. Svarte og hvite bodde, levde og gikk på skole hver for seg, og atskillelsen var helt lovlig.

I 1896 hadde Høyesterett fastslått at svarte og hvite kunne leve "atskilt, men likeverdig".

I 1955 sto det klinkende klart for Ali at rasismen levde i beste velgående selv 100 år etter avskaffelsen av slaveriet.

I august samme år sa den 14 år gamle svarte gutten Emmett Till "baby" til en hvit kvinnelig ekspeditør i en butikk i Mississippi.

Bemerkningen fikk tragiske konsekvenser. Noen dager senere ble Till kidnappet, torturert og drept av kvinnens mann og en medskyldig.

Da de to mennene senere ble frikjent av en helhvit jury, blusset sinnet opp i den svarte befolkningen. Noen måneder senere skjøt borgerrettsbevegelsen for alvor fart.

"Selv om jeg ikke kjente Emmett Till personlig, så jeg ham i hver eneste lille svarte gutt og jente jeg møtte. Da jeg så bildet av ham i avisen, slo det meg at historien like gjerne kunne ha handlet om meg eller broren min", sa Ali senere.

Hvorfor ble Muhammad Ali muslim og skiftet navn?

I desember 1961 fanget en karikaturtegning i en avis Muhammad Alis oppmerksomhet.

Tegningen viste en hvit slaveeier som pisket en slave mens han insisterte på at slaven skulle be til Jesus.

Tegningen sto på trykk i den muslimske ukeavisen "Muhammad taler", og budskapet var klart: Kristendommen var de hvite undertrykkernes religion.

"Den tegningen gjorde noe med meg", skrev Ali senere.

Han bestemte seg for å gå på et møte med en muslimsk predikant.

"Så snart jeg hørte hva som ble sagt, visste jeg at det var dette jeg hadde lett etter hele livet", fortalte han senere.

Muhammad Ali konverterte til islam i februar 1964 - en svært kontroversiell beslutning som kostet ham både sponsorer og fans. Likevel valgte han å stå fast på sin overbevisning til tross for alt det innebar av risiko.

Da han konverterte, skiftet han også navn. Den 6. mars 1964 ble Cassius Clay til Muhammad Ali.

"Cassius Clay er et slavenavn. Jeg har ikke valgt det selv, og jeg vil ikke ha det", erklærte han. Under slaveriet fikk de svarte ofte eierens etternavn.

Hva var Nation of Islam?

Trossamfunnet som Ali ble en del av, var Nation of Islam, en muslimsk sekt som ble grunnlagt i 1930. Sekten kombinerte islam og svart nasjonalisme.

Ifølge Muhammad Alis nye tro hadde Gud - Allah - gitt de hvite lov til å herske i 6000 år. Perioden hadde utløpt i 1914, og nå var det de svartes tur.

Muhammad Ali med Nation of Islam.

Fra 1961 begynte Ali å delta på møter i trossamfunnet Nation of Islam, og dets talsmann Malcolm X ble Alis åndelige mentor.

© Library of Congress

Den nye ordenen forkynte blant annet at svarte skulle være selvforsynte, eie og drive egne virksomheter og etter hvert få sin egen stat sammensatt av de gamle slavestatene Georgia, Alabama og Mississippi.

Sektens medlemmer var underlagt strenge regler for moral og etikk, bl.a. et strengt forbud mot sex utenfor ekteskapet.

Ali hadde store problemer med å overholde disse reglene. Han giftet seg fire ganger og var gjentatte ganger utro mot konene sine.

Men minst én av dem, Veronica Porché, Alis tredje kone, var villig til å tilgi mannen sin. Hun mente at berømmelsen var skyld i at Ali ble fristet over evne.

"Fristelsen ble for stor for ham når kvinnene kastet seg over ham", uttalte Porché etter skilsmissen.

Muhammad Ali vs Joe Frazier.

Ali ble kjent for sin aggressive dansende stil som overlistet og frustrerte motstanderne.

© Getty Images

Muhammad Ali utkjemper århundrets kamper

Muhammad Ali vant og gjenvant verdensmesterskapet tre ganger. Kampene står som noen av de beste i boksehistorien og ble sett av milliarder av TV-seere verden over.

Hvorfor ble Muhammad Ali militærnekter?

I 1966, da Muhammad Ali ble erklært skikket til militærtjeneste under Vietnamkrigen, søkte han om fritak på religiøst grunnlag.

Søknaden ble innvilget, men justisdepartementet avviste kort tid etter fritaket med den begrunnelse at de ikke trodde på Alis forklaring.

Muhammad Ali som militærnekter.

Da Ali møtte opp på rekrutteringskontoret og nektet å delta i Vietnamkrigen, fikk det store konsekvenser. I karrierens potensielt beste år, fra 1966 til 1969, fikk han ikke lov til å bokse.

© Getty Images

Året etter, da Muhammad Ali møtte opp på hærens rekrutteringssenter i Houston 28. april 1967, unnlot han å tre frem da navnet hans ble ropt opp.

"Det er ikke i overensstemmelse med min tro å godta en slik innkalling", sa han til pressen kort tid etter.

Men troen var ikke Alis eneste grunn til å nekte å dra i krigen. Verdensmesteren hadde også politiske grunner, for han mente at han og vietnameserne kjempet mot den samme fienden.

"Jeg har ikke noe utestående med noen vietcongsoldater. Hvorfor skulle jeg skyte dem? De har aldri kalt meg nigger. De har aldri lynsjet meg eller angrepet meg med hunder. De har heller aldri frarøvet meg min nasjonalitet, voldtatt eller drept faren og moren min", presiserte han.

Ali visste at uttalelsene kunne koste ham karrieren, men valgte likevel å stå på sitt. Kampen utenfor ringen hadde nå blitt den viktigste for Muhammad Ali.

Kom Muhammad Ali i fengsel?

Samme dag som Muhammad Ali nektet å avtjene verneplikten, ble han fratatt bokselisensen.

Omtrent to måneder senere - den 20. juni 1967 - fant retten i Houston ham skyldig i brudd på loven om verneplikt. Dommen lød på fem års fengsel og en bot på 10 000 dollar. Han anket dommen og unngikk i første omgang fengselsstraff.

“Jeg har ikke noe utestående med noen vietcongsoldater. Hvorfor skulle jeg skyte dem? De har aldri kalt meg nigger.” Muhammad Ali om hvorfor han nektet å delta i Vietnamkrigen

Selv om Ali ikke fikk lov til å bokse mens saken verserte, arbeidet tiden i Alis favør frem til saken skulle opp igjen. Motstanden mot Vietnamkrigen vokste jevnt og trutt, og på slutten av 1960-tallet sto 210 000 menn tiltalt for forhold som hadde med verneplikten å gjøre.

Da Alis sak nådde høyesterett i juni 1971, valgte retten å frafalle tiltalen.

Hva var “The Rumble in the Jungle”?

Da Muhammad Ali fikk tilbake lisensen i 1971, gikk han straks i ringen for å vinne tilbake tittelen.

Den første kampen var mot Joe Frazier, bokseren som hadde blitt verdensmester i tungvekt i Alis fravær.

Den rustne Ali tapte - det første nederlaget i stjernebokserens profesjonelle karriere. Han fant imidlertid raskt tilbake til sin gamle form, og i 1974 var han klar til å utfordre den regjerende verdensmesteren George Foreman. De to bokserne forlangte så høye honorarer at det var nødvendig med en sponsor.

Muhammad Ali i Det hvite hus.

Etter Vietnamkrigen ble Ali tatt inn i varmen igjen. Han holdt foredrag om borgerrettsbevegelsen, og frem til hans død inviterte samtlige amerikanske presidenter ham til Det hvite hus.

© Courtesy Ronald Reagan Library

Zaires diktator, Mobutu Sese Seko, meldte seg i håp om at den viktige sportsbegivenheten ville gi ham positiv oppmerksomhet.

Derfor fant kampen sted i Kinshasha i Zaire (nå Den demokratiske republikken Kongo) 30. oktober.

Det uvanlige møtestedet fikk Ali til å kalle begivenheten "The Rumble in the Jungle". Før kampen overgikk han seg selv i verbal trakassering av motstanderen. Denne gangen fikk fleipingen et nesten poetisk uttrykk:

"Sveve som en sommerfugl, stikke som en bie. George kan ikke treffe det han ikke kan se", var første del av en lang remse som i rytme og komposisjon minner om den musikksjangeren som fikk betegnelsen rap på slutten av 1970-tallet.

Hvordan døde Muhammad Ali?

Etter en rekke nederlag la Ali boksehanskene på hyllen i 1981. Han hadde 56 seire, 37 av dem på knockout. Han hadde tapt bare fem kamper.

De neste årene brukte Ali på humanitært og politisk arbeid. I 1988 besøkte han f.eks. den afrikanske staten Sudan for å gjøre verden oppmerksom på hungersnøden i det fattige landet.

Ali hadde imidlertid fortsatt trøkk. Han støttet åpent palestinske aktivister og besøkte bl.a. Iraks diktator Saddam Hussein.

I 2005 ble Muhammad Ali tildelt "Presidential Medal of Freedom". Da Ali mottok medaljen av president George W. Bush, var han allerede angrepet av Parkinsons sykdom, en uhelbredelig sykdom som gradvis bryter ned hjernecellene.

I årene som fulgte forverret sykdommen seg, og 3. juni 2016 døde Muhammad Ali.